Skocz do zawartości

Odzyskanie Danych Z Partycji /home

FC4B

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem wykorzystać 100mb wolnej przestrzeni przed 100GB partycją /home, wykorzystałem GParted, powiększyłem nim i po restarcie miałem problem z UUID w fstab (oraz tym, że do home przykleiła się druga etykieta boot), gdy to poprawiłem naprawiłem coś fsck no i straciłem całą partycję /home. Probowałem wykorzystac program gpart i daje mi takie wyniki:

Begin scan...

End scan.

Checking partitions...
Ok.

Guessed primary partition table:
Primary partition(1)
  type: 000(0x00)(unused)
  size: 0mb #s(0) s(0-0)
  chs:  (0/0/0)-(0/0/0)d (0/0/0)-(0/0/0)r

Primary partition(2)

Primary partition(3)

Primary partition(4)

czyli całe nic, zaś fdisk

fdisk -l /dev/sda5

Disk /dev/sda5: 104.8 GB, 104855837184 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 12747 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x00000000

Disk /dev/sda5 doesn't contain a valid partition table

czy te dane zostały juz całkowicie zniszczone?;/ a jak nei to jakie sa sposoby na odzyskanie danych o ile są?;/ System pliku był ext3, teraz ciągle widzi ext2

Jak rozumiem, ogólnie przesunąłeś partycję w lewo o 100 MB i ją o tyle też powiększyłeś?

Nie miałem nigdy podobnej sytuacji, jednak utrata tablicy partycji oznacza jedynie utratę wpisów plików (czyli w jakim sektorze leży plik o jakiej nazwie), fizycznie dane na dysku istnieją (no chyba że sformatowałeś partycje, to mogły ulec uszkodzeniu). Należy wykorzystać oprogramowanie które "wycina" pliki. np. PhotoRec, FTimes (podobno trudny), i takie które nie koncentrują się na systemie plików: Scalpel i Foremost.

Ogólnie działa to tak, że te programy pomijają tablicę partycji systemu plików i wyszukują pliki wg. pewnych znaczników.

(Polecam Linux Magazine 09/2008)

Całą noc szukałem narzędzi i prawie każde które znalazłem od razu wykorzystywałem, najdłużej bawiłem się z testdisk, który dał mi za pierwszym razem taki wynik:

Disk /dev/sda - 250 GB / 232 GiB - CHS 30401 255 63
    Partition               Start        End    Size in sectors
D Linux                    0   1  1    18 254 63     305172 [/boot]
D Linux                    0   1  1  4021 254 63   64613367
D HPFS - NTFS              0   1  1  4021 254 63   64613367
D Linux                   19   0  1  3824 254 63   61143390 [/]
D Linux Swap            3825   0  1  4021 254 63    3164805
D Linux                 4022   1  1  4034 254 63     208782 [home]
D Linux                 4022   1  1 16769 254 63  204796557 [/home]
D Linux                 4030   1  1 16777 254 63  204796557 [/home]
D Linux                16783   1  1 26343 254 63  153597402 [/mnt/ABC]
D HPFS - NTFS          26185   1  1 30400 254 63   67729977
D Linux                26344   1  1 30400 254 63   65175642
D Linux                26455   1  1 27498 254 63   16771797 [/1]

ale za drugim już było tylko jedno /home. Chcialem poszerzyć partycje przesuwając w lewo, ale widocznie ją tylko przesunęło o te 100mb, bo tyle samo wolnego miejsca zrobiło się po tej partycji ;/

mam 3 wydania Linux Magazin i akurat to 9/2008, dzięki za przypomnienie :)

p.s. Foremost znalazł mi pełno plików, czyli jednak nic nie zepsułem bardziej, ale jak odzyskać strukture katalogów? GParted po przygodzie z testdisk widzi cały dysk pusty, bez żadnego podzialu na partycje, za to df fdisk -l, dzialają jak należy

p.s. Foremost znalazł mi pełno plików, czyli jednak nic nie zepsułem bardziej, ale jak odzyskać strukture katalogów?

Foremost zapewne wyświetlił listę plików, wraz z ich i-węzłami, więc pewnie musisz go uruchomić z jakimś parametrem do odzyskiwania i podać i-węzły danego pliku. Niestety nie mam najmniejszego pomysłu jak to zrobić dla całej grupy plików. Jakbyś mógł, to podaj fragment wyjścia Foremosta (tak z 10 linijek) ;)

GParted po przygodzie z testdisk widzi cały dysk pusty, bez żadnego podzialu na partycje, za to df fdisk -l, dzialają jak należy
Widocznie GParted i fdisk działają na innej zasadzie. Podejrzewam, że GParted sugeruje się tablicą partycji (której nie masz - tak napisałeś), a fdisk pewnie jakimiś znacznikami na dysku, a z tego co mi wiadomo tablica partycji jest na początku dysku.

bo po użyciu testdisk gparted nie widzi nic http://img352.imageshack.us/my.php?image=screenua7.png być może coś źle zrobiłem, ale starałem sie zgodnie z manualem i opisami w internecie. Testdisk pokazuje że te dwie duże partycje home które znalazł nie zawierają żadnego katalogu, za to powstała partycja home która ma wielkość 100mb. Wcześniej przez przypadek skasowałem dwie kolejne partycje, ale tym razem ich odzyskanie przeszło bez najmniejszego problemu, musiałem gdzieś jakiś błąd popełnić i coś zamazałem

GParted naprawiłem, źle wykorzystałem testdisk pliki jednak musze wyszukiwać osobno, ale mam nauczke na przyszłość

Podczepię się. Instalowałem dzisiaj F10 i niechcący usunąłem swój folder domowy. Partycji home nie formatowałem, więc pewnie wszystko jest. Tylko jak tego szukać? Nie mam pojęcia o używaniu programów, o których piszecie. Ten testdisk jest graficzny, czy testowy? A może istnieje jakaś komenda w konsoli, która da radę?

Edit: system plików domyślny, czyli ext3, zainstalowałem testdisk, ale boję się go użyć (mój angielski jest dość cienki, jeśli chodzi o specjalistyczne słownictwo). Po instalacji usuwająć swoje konto nie odznaczyłem "usuń katalog home". Potem utworzyłem swój domowy katalog taki, jak przed usunięciem go. Oczywiście bez danych. Możecie mi napisać łopatologicznie co robić w tym testdisku, żeby coś odzyskać?

testdisk jest bardzo dobry, szkoda, że wcześniej namotałem coś innymi programami. Nie masz się czego bać ale musisz jednak zachować ostrozność.

tutaj wprowadzenie:

http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step

http://www.bezpieczenstwosystemow.pl/index.php?topic=2948.0

a tutaj moj opis

Pracuje się programem konsolowo i krok po kroku po uruchomieniu:

1. Wybierz create

2. Wybierz dysk i zawierdź proceed

3. Wybierz partycje Intel

4. Wybierz analyse

5. Quick search

Program jakiś czas będzie analizowal dysk, gdy się skonczy wybierz głębsze wyszukiwanie (Deeper Search), pojawią się wyniki wszystkich partycji które były, a program je znalazł. Wtedy poruszasz się strzałkami, w lewo i prawo zaznaczasz każdą partycję (domyślnie jest D, delete usun), te które są aktualnie używane (wcześniej najlepiej spisać dokładne wartości aby wykluczyć pomyłkę do minimum) należy zaznaczyć (czyli korzystając ze strzałek w lewo i prawo) jako P -Primary (partycja główna) oraz L-Logic (logiczna). Dobrą opcją jest wglad w strukturę partycji (przycisk P), ale często wyjście z jej ogladania kończy się działaniem programu i wszystko trzeba zaczynać od nowa (ta opcja pozwala odzyskać również pliki). Po zakończeniu programu trzeba zrestartować komputer. Zaleca się zrobić kopię bezpieczeństwa, tam jest opcja backup

Aby znaleźć jedną partycję którą sie niedawno usunęło być może wystarczy wykonać to wyszukanie płytkie, lecz jeśli lista partycji będzie niesatysfakcjonująca należy wykonać to wyszukanie głębsze,