tbed Napisano Styczeń 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2009 Witam! Przy wielu czynnościach, które wykonuję używając Fedory, pojawia się okienko z prośbą o podanie hasła, czy to użytkownika, czy roota. Zauważyłem, że domyślnie jest zaznaczone zapamiętaj (np. w PackageKit). Trudno nie stwierdzić, że jest to bardzo wygodne, ale dręczy mnie pytanie o to, czy to nie niesie ze sobą jakiegoś ryzyka związanego z podglądnięciem hasła. Gdzie on je trzyma? Czy mogę z całą śmiałością pozwalać na zapamiętywanie ich? Może pytanie jest idiotyczne, ale nie chciałbym się kiedyś potem przykro zdziwić. Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Styczeń 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2009 PolicyKit nie działa jak sudo, czy su. Hasło nigdzie nie jest przetrzymywane. PolicyKit pozwala aplikacjom, które mają napisane do niego polisy bezpieczeństwa na uzyskanie "biletu" i dostęp do konkretnych operacji. Tak więc taka autoryzacja nie uzyskuje kontroli nad całym systemem, a jedynie nad kilkoma zadaniami zawartymi w polisie dotyczących poszczególnych aplikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2009 Zauważ, że PolicyKit nie proponuje zapisania hasła roota w żadnym keyringu. On działa nieco inaczej - aplikacje z nim zgodne sprawdzają, czy mają upoważnienie na wyknwanie określonych czynności, gdy uruchomione są w danym kontekście(użytkownik, upoważnienia, reguły). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbed Napisano Styczeń 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2009 Czyli reasumując...? Dla czynności związanych z instalacją oprogramowania mogę upoważnić je na zawsze bez jakiegoś wielkiego ryzyka związanego z bezpieczeństwem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Styczeń 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2009 Niestety to nie działa zero-jedynkowo: bezpiecznie<-->niebezpiecznie. Zgodnie z tym co wyjaśnił dj_oko, to do czego zapamiętasz upoważnienie będzie dostępne dla usera. Jeżeli ktoś przejmie uprawnienia tegoż usera będzie miał dostęp do uprawnień roota w zakresie jaki przyznałeś userowi. Reszta to twoja decyzja. Nie sądzę aby był sens podejmować decyzję za ciebie. Ja radzę sobie z wpisywaniem haseł za każdym razem. Jest to do przeżycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbed Napisano Styczeń 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2009 Rozumiem. W takim razie powstrzymam się od przydzielania biletu czynnościom związanym z instalacją pakietów, dla np. cpufreq-applet udzielę Dziwi mnie tylko to, że choć niesie to ze sobą pewne ryzyko, to jest to domyślnie proponowane przez system... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2009 Trochę cię uspokoję Nie da się zagwarantować trwałej autoryzacji dla instalacji pakietów niepodpisanych przez Fedora Project. Zatem "jedyne" co możesz zrobić automatycznie, to instalowanie programów z repozytorium, a one do najbardziej niebezpiecznych na świecie jednak nie należą System oferuje domyślne zapamiętanie hasła dla instalacji aktualizacji krytycznych, dodawania oprogramowania i akceptowania licencji. Dodawanie klucza, instalacja lokalnych plików itp. są objęte innym kontekstem zaufania. Wszystko to ładnie widać w aplecie "Upoważnienia". [Edit] Z tym przejmowaniem użytkownika też nie jest tak łatwo - bo musi to być lokalny user, w lokalnej sesji na lokalnej konsoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbed Napisano Styczeń 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2009 Hmm, miłe Pomyślę raz jeszcze, czy nie wybrać zapamiętywania w takim razie. Wygląda to na całkiem sensowną i logiczną konstrukcję, która dodatkowo, jak piszesz, nie jest taka niebezpieczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi