Skocz do zawartości

Fedora Nie Odmotowywuje Partycji Ext3 Przy Wylogowywaniu

sna25

Rekomendowane odpowiedzi

Ma to dosyć poważne skutki:

a nie da się zrobić kopii zapasowej za pomocą clone-zilla

b kiedy jestem w Windows, nie mogę przeglądać tych partycji (za pomocą odpowiedniego software oczywiście)

Jak zrobić tak by Fedora odmotowywała partycje ext3 kiedy się wylogowywuje.

Nie odmontujesz partycji przy wylogowaniu, bo jest ona nadal używana. Szczególnie jeśli chodzi o "/" i "/boot". Jeśli masz osobną partycję "/home" i nikt nie jest zalogowany, to prawdopodobnie możesz ją odmontować. Dlatego m.in. do wykonania backupu, fsck itp czynności należy przejść co najmniej do trybu single-user.

A z tym Windowsem to nie bardzo rozumiem. Chcesz się dostać z innego komputera? Uruchom Sambę i podmontuj dyski sieciowe.

Nie odmontujesz partycji przy wylogowaniu, bo jest ona nadal używana. Szczególnie jeśli chodzi o "/" i "/boot". Jeśli masz osobną partycję "/home" i nikt nie jest zalogowany, to prawdopodobnie możesz ją odmontować. Dlatego m.in. do wykonania backupu, fsck itp czynności należy przejść co najmniej do trybu single-user.

A z tym Windowsem to nie bardzo rozumiem. Chcesz się dostać z innego komputera? Uruchom Sambę i podmontuj dyski sieciowe.

Chcę się dostać z tego samego

Już dokładnie wyjaśniem o co chodzi w Ubuntu się wszystko odmontowywało po wyłączeniu Linuksa, łącznie z partycją / i można było robić bez problemu KOPIE ZAPASOWE PARTYCJI / za pomocą file-zilli (file-zilla to takie coś bootowane z cd zbudowane na Debianie, działające jak Norton Ghost), jak nie będę miał kopii to jak mi się coś zepsuje to co mam znowu ponad dobę siedzieć i wszystko konfigurować ?? Bo ja nie używam czystego systemu tylko muszę mieć zainstalowane dosyć dużo różnego cudactwa i to trochę trwa zainstalowanie i skonfigurowanie wszystkiego. Po drugie jak człowiek był w Windowsie bo na przykład grał w grę to dzięki programowi http://www.fs-driver.org/ partycje ext3 były poprostu w mój komputer jak każde inne. Więc można sobie było przeglądać pliki z /home/sna/ czy z Pulpitu Linuksa w Windowsie. Tak jak pliki z Windowsowego pulpitu i moje programy mogę sobie przeglądać w Linuksie po zamontowaniu partycji sda1. Poprostu aby te 2 systemy na wzajem widziały swoje pliki. Takie funkcjonalności miałem w Ubuntu i tu chcę mieć dokładnie tak samo, skoro tam się dało tu też musi się dać, kwestia jakichś ustawień. Zatem jeśli ktoś wie co zrobić aby Fedora przy wyłączaniu odmontywała partycję / proszę o odp. Bo w momencie kiedy Fedora ich nie odmontowywuję, File-Zilla wypisuje na czerwono, że nie mogę kontynuować bo mam "mounted partitions" a Windows zamiast pokazać pliki, piszę że nieznana partycja i chce ją formatować. W Ubuntu tak było po nieprawidłowym wyłączeniu komputera, a po prawidłowym wszystko działało, w Fedorze niestety nie działa.

Jeszcze swoje fstab wstawię:

UUID=08b01e48-05e4-49c5-b683-030d12c753b7 / ext3 defaults 0 1

UUID=b2160fc9-4404-4320-b0a6-3540287646a1 /media/sda6 ext3 defaults 0 2

#UUID=24ECF52AECF4F6C0 /media/sda1 ntfs-3g defaults,umask=007,gid=46 0 0

UUID=24ECF52AECF4F6C0 /media/sda1 ntfs-3g force 0 0

UUID=5F1F1DA203B7D023 /media/sda5 ntfs-3g force 0 0

UUID=7278D0BD7708DA80 /media/sda7 ntfs-3g force 0 0

tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0

devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0

sysfs /sys sysfs defaults 0 0

proc /proc proc defaults 0 0

UUID=a24954b3-81eb-42ac-8d0e-d27cf92fd467 swap swap defaults 0 0

UWAGA !!! Jak nie wiecie jak mi rozwiązać ten problem to przynajmniej napiszcie jak wy robicie na fedorze pełną kopię zapasową partycji / tak by dało się ją odzyskać nawet po jej sformatowaniu.

Nie rozumiem jak może Ci nie odmontować partycji przy zamknięciu systemu (BTW zamknięcie a nie wylogowanie? Tak?)

Na jakiej podstawie twierdzisz, że filesystem nie został odmontowany?

Co do pytania dużymi literami na dole: Osobiście nie robię obrazów. po prostu przechodzę do single-user (init s) i wykonuję polecenie dump z odpowiednimi opcjami na wybranych partycjach. Założenie partycji w razie zwałki to jest moment.

[EDIT]

Sprawdziłem sobie w wolnej chwili :) File systemy są odmontowywane przez skrypt /etc/init.d/halt Jest on wywoływany przy shutdownie systemu przez powiązanie /etc/rc0.d/S01halt

Tak więc jeśli masz oba te pliki tzn. skrypt halt i link symboliczny do niego S01halt i nic w nich nie grzebałeś, to z całą pewnością file systemy są odmontowywane ;)

Dobra, jest ok, najważniejsze czyli backup już jest załatwiony, partimage uruchomiony z live cd, właśnie kopiuje partycje.

A co do drugiej sprawy to najwyżej jak jakieś pliki zrobione w Linuksie będę chciał edytować w Windows to przegram na jakąś partycję ntsf, nie jest to jakiś wielki problem.

Oto jak ja robię kopię roota:

->odpalam Fedorę Live z płyty albo normalną z dysku zewnętrznego

->partimage

->Zgrywam co chcę, restart, wsio...

Jak coś się będzie (z niezrozumiałych powodów) pluło, to zawsze możesz zforsować odmontowanie partycji...

Hint na wszelki wypadek: pamiętaj, że grub siedzący w MBRze, mimo iż czyta kernela z partycji /, to się sam z siebie nie zgra. Niby oczywiste, a jakże denerwować może człowieka...

Hint 2: nie odczytasz gruba ze spakowanego archiwum stworzonego przez partimage (od taki bug od zarania dziejów, chyba do tej pory nie poprawili)

//added:

No tak, nie ma to jak nie odświeżać przed wysłaniem odpowiedzi pootwieranych jakiś czas wcześniej tematów...