Skocz do zawartości

F10 A Obok Windows 7

vit_fc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potwierdzam problemy z instalacją WinXP gdy na dysku znajduje sie już Fedora. Instalowałem różne wersje WinXP od HE do Prof, z różnymi service packami. Problem zawsze był ten sam. Instalator coś tam pobzykał i czarny ekran. Dopiero usunięcie partycji /boot i / pozwalało na instalację Windowsa.

Pozdrawiam,

Esail

A ja dalej twierdzę, że to zależy od tego czy 1 partycja na dysku jest partycją NTSF czy EXT3, jeśli NTSF to nie będzie problemu. Robiłem tak wiele razy z WinXP a ostatnio z Win7, wszystko działa, potem się odzyskuje gruba i jest po staremu. No ale nie wiem może wasze komputery działają inaczej niż mój. Albo macie Linuksa na sda1, wtedy na pewno nie zadziała. Lub ostatnia opcja, ja zawsze pierwszą partycję podstawową robię za pomocą fdisk z płyty instalacyjnej Windows 98, moim zdaniem to zapewnia kompatybilność (przy instalce XP zmieniam tylko jej format na NTSF) i nigdy nie miałem opisywanych przez was problemów. Dyski logiczne już oczywiście za pomocą Linuksowego Gparted, bo szybko i wygodnie.

A ja dalej twierdzę, że to zależy od tego czy 1 partycja na dysku jest partycją NTSF czy EXT3
Dokładnie tak miałem - pisałem o tym wyżej, utworzyłem pierwszą fizycznie na dysku partycję typu HPFS/NTFS i problem się pojawia, gdy gdziekolwiek, na jakimkolwiek dysku, dowolna partycja jest partycją /boot. Usunięcie tej partycji (tych partycji jeśli jest więcej niż jedna) z dysku umożliwia bezproblemowy start instalacji.

To nie tylko mój przypadek i w sieci sporo znajdziesz na ten temat.

Trochę późno, ale się dołączę, bo może ktoś inny szuka rozwiązania jak zainstalować windows po XP.

Właśnie kilka dni temu udało mi się to zrobić. Rzeczywiście partycje linuksowe trzeba chwilowo usunąć, ale można tego linuksa odzyskać bez reinstalacji. W skrócie - po instalacji windowsów trzeba dokładnie przywrócić partycje linuksowe - i mamy linuksa z powrotem. Poniżej opisałam dokładniej co należy zrobić.

Z komputera wyrzucałam vistę, a instalowałam XP. Partycje: pierwsza partycja visty - recovery, na drugiej (NTFS) właściwy system vista, a poza tym kilka partycji linuksowych z fedorą (tylko ext3 i swap, bez lvm - nie wiem czy to jest istotne), w tym była między innymi oddzielna partycja dla /boot, grub zainstalowany nie w mbr, ale w pierwszym sektorze partycji /boot (ale to chyba nie powinno mieć znaczenia).

Tak, jak pisał WalDo, po włożeniu płytki instalacyjnej Win XP dostałam informację o sprawdzaniu sprzętu, a następnie czarny ekran - nic się nie dzieje. W internecie przeczytałam, że jest problem z partycjami linuksowymi (a raczej z windowsem, który ich nie czyta).

Rozwiązanie, które zadziałało u mnie:

1. w linuksie przepisujemy przy pomocy dd boot sector do jakiegoś pliku, nazwijmy go np. f10.lnx:

dd if=/dev/sdaX of=f10.lnx bs=512 count=1

plik kopiujemy na flashdisk

2. drukujemy/zapisujemy output komendy fdisk -l

3. boot z livecd,

odłączamy swapa, bo pewnie livecd sobie włączy jeśli znajdzie (swapoff /dev/sdaY ),

przy pomocy fdisk kasujemy partycje linuksowe (zostawiamy windowsowe)

4. restart i instalacja windows - teraz przebiega bezproblemowo, oczywiście nie pozwalamy windowsom nic partycjonować - instalujemy na obecnej partycji ntfs, (ja wybrałam opcję "quick format")

5. po instalacji XP wrzucić na C: plik z kopią boot sectora (f10.lnx) i dopisać do pliku boot.ini linijkę

C:\f10.lnx="Fedora 10"

(do edycji boot.ini można się dostać np. we właściwościach komputera poprzez opcje zaawansowane, startup...)

6. restart komputera z livecd z linuksem

7. uruchomiamy fdisk i dokładnie odtwarzamy partycje linuksowe zgodnie z tym co sobie wydrukowaliśmy na początku

(na tych samych cylindrach, partycje tego samego typu)

8. Restartujemy - teraz z powrotem mamy naszego linuksa, a do tego windows

Przy opisanej metodzie dostajemy ładowanie linuksa poprzez bootloader windowsowy a dopiero potem gruba. Oczywiście, można też sobie później wpisać gruba do mbr - to jest szeroko opisywane (wtedy nie jest potrzebna cała zabawa z plikiem f10.lnx z przykładu).