Gość Tomr Napisano Styczeń 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2009 Witam, Mam postawione 2 maszyny: 1. Fedora 10 (standardowa instalacja) 2. Slack + Xorg Jak teraz na Slacku odpalić aplikację X z Fedory? // EDIT Dodam, że nie chcę używać VNC, chcę to zrealizować przez prostą komunikację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2009 Spróbuj użyć poprostu SSH. Na Fedorze skonfiguruj SSH tak, aby obsługiwało X Forwarding, a na slacku odpalaj tak: ssh -X firefox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tomr Napisano Styczeń 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2009 Możesz podać krok po kroku gdzie i co mam robić? (co ma być jako serwer X, skąd dokąd X forwarding, gdzie ustawiam xhost, gdzie odpalam aplikacje, a gdzie jest wyświetlana). Jak dla prostaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Styczeń 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2009 Serwer X musi działać na komputerze-kliencie, przy którym siedzisz. Czyli na slacku. Serwer ssh na zdalnym (Twoja fedora) musi mieć włączone X forwarding: w pliku /etc/ssh/sshd_config na Fedorze X11Forwarding yes Wtedy jak podasz w terminalu slack $ ssh -X fedora fedora $ xterm na pulpicie slacka zobaczysz okno xterm-a z fedory. Każdy inny program również, z dokładnością do dostępności na zasobów X-Window wymaganych przez konkretny program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tomr Napisano Styczeń 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2009 Podsumowując i uzupełniając: 1. Na komputerze, na którym wyświetlamy aplikację z serwera, musi działać serwer X 2. zezwalam wszystkim hostom na połączenia (xhost +) 3. łączymy się po SSH (ssh -X test@fedora) 4. ustawiamy zmienną DISPLAY na serwerze (export DISPLAY=slack:0.0) 5. odpalamy aplikację (np. gedit &) I wszystko śmiga. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Styczeń 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2009 Punkty 1., 3. i 5. dotyczą przekazywania danych protokołu X przez kanał ssh. Punkty 2. i 4. są z innej bajki, przy forwardowaniu wymienioną metodą nie są konieczne. Natomiast transferu protokołu X bezpośrednio przez TCP/IP nie zaleca się, bo nie jest bezpieczny. xhost i Twoje ustawienie DISPLAY są związane z tym drugim sposobem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tomr Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 Punkty 1., 3. i 5. dotyczą przekazywania danych protokołu X przez kanał ssh. Punkty 2. i 4. są z innej bajki, przy forwardowaniu wymienioną metodą nie są konieczne. Natomiast transferu protokołu X bezpośrednio przez TCP/IP nie zaleca się, bo nie jest bezpieczny. xhost i Twoje ustawienie DISPLAY są związane z tym drugim sposobem. Chyba jednak się mylisz bo właśnie przeprowadziłem testy i jeśli nie dopuszczę klienta przez xhost to mam komunikat: AUDIT: Wed....... X: lient 3 rejected from IP 192.168.1.2 Zezwalam na ten IP, następnie uruchamiam np: gedit i dostaję: (gedit:xxxx): Gtk-WARNING **: cannot display: localhost:10.0 Robię export DISPLAY=192.168.1.1:0.0 i wtedy jak odpalę gedit jest wszystko OK. Więc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Styczeń 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2009 To znaczy, że de facto nie używasz tunelu ssh, tylko zdalne wyświetlanie X przez TCP/IP. Forwarding ssh otwiera bezpieczne połączenie między oboma komputerami, co możesz podejrzeć np. netstat-em. Aplikacje są wtedy wyświetlane na DISPLAY z localhosta, ale tak naprawdę oznacza to ,,przeciągnięcie'' przez tunel na drugą stronę. Jeżeli masz blokowane wyświetlanie na localhost:10.0, to najprawdopodobniej za sprawą sewera ssh (na slacku). Czy masz włączony X11forwarding w /etc/ssh/sshd_config (i restartowany później sshd)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tomr Napisano Styczeń 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2009 Masz rację, widocznie coś robiłem nie tak, forwarding miałem ustawiony od początku. Podsumowując, mamy dwie możliwości: 1. tunel dla X przez SSH - ustawimy X11 Forwarding na "yes" - łączymy się z serwerem ssh -X test@fedora - odpalamy aplikację i powinna być widoczna na slack 2. zdalne wyświetlanie X - serwer musi mieć otwarty port 6000 TCP - dopuszczamy serwer do wyświetlania na naszym ekranie xhost + (domyślnie dla wszystkich) - łączymy się z serwerem ssh test@fedora - ustawiamy domyślny ekran export DISPLAY=slack:0.0 - odpalamy aplikację Dzięki jjj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Styczeń 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2009 To jeszcze moje 0.03PLN xhost + Niebezpieczne! Chyba że działamy w zaufanej sieci. mamy dwie możliwości: Jest jeszcze inna - Xnest Xnest :1 -query 1.2.3.4 Też całkiem fajnie działa: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi