FC4B Napisano Luty 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2009 Zastanawiam się gdzie przechowywane są dane plików rar zabezpieczonych hasłem, które zostają rozpakowywane. Gdy ktoś ma dowolne archiwum z hasłem, może zauważyć że przy rozpakowywaniu pojawia się chwilowo folder z danymi, ale gdy dobiega do końca i żąda hasła ten folder znika... w katalogu /tmp nigdzie tego nie zauważyłem, gdzie więc może to być przechowywane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Luty 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2009 Jeśli sądzisz że w ten sposób dobierzesz się do zawartości plików zabezpieczonych hasłem to się mylisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Luty 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2009 to jest ciekawość czysto hakerska, zauważ że w tym czasie gdy pojawi się folder można skopiować troszkę plików Wg mnie to rozwiązanie czyli że haslo podaje się po rozpakowaniu zamiast przed rozpakowaniem jest wadliwe. Ale bardziej mnie interesuje gdzie te pliki są przechowywane, bo chyba muszą gdzieś przecież być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 Wg mnie to rozwiązanie czyli że haslo podaje się po rozpakowaniu zamiast przed rozpakowaniem jest wadliwe.A na jakiej podstawie sądzisz, że hasło podaje się "po" a nie "przed"? "Przed" dostajesz listę plików i nie zobaczysz co w środku ani nie skopiujesz dopoki hasła nie podasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Luty 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 Bo kilka plików tak wyciągnąłem, od razu po podaniu hasła mam gotowy folder bez dalszego wypakowywania widać to wyraźnie przy plikach o dużej pojemności p.s. i chodzi mi o opcję w nautulisie, prawym przyciskiem myszy -> rozpakuj tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Luty 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 Ja szczerze wątpię, że archiwum byłoby w stanie się rozpakować bez podania hasła. Myślę, że hasło to po prostu klucz kryptograficzny dla tego archiwum. Jeśliby tak nie było to jaki sens by był w programach zgadujących hasło metodą bruteforce dla archiwów rar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Luty 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 ale niektóre paczki ściągnięte (legalnie:)) z internetu mają tylko jeden ostatni plik zabezpieczony, można to zauwazyć wchodząc do tej paczki przez nautilisa obok jest kłódka (nie wiem czy to w opcjach pakowania dodaje się czy nie), te bez kłódki można wyciągnąć, ale są też pliki w których wszystkie pliki są z kłódeczką i program też je rozpakowywuje. Po podaniu hasla folder od razu pojawia się bez żadnej dalszej pracy, zaciekawiłem się tym jakiś czas temu i chciałbym ten mechanizm lepiej poznać chyba sam sobie odpowiedzialem na pytanie które pliki można wyciągnąć, dotyczą to tylko tych paczek które mają w srodku tylko jeden plik zabezpieczony i bez podania jego hasła nic się nie rozpakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Luty 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 ale są też pliki w których wszystkie pliki są z kłódeczką i program też je rozpakowywuje. Tak, tylko bez poprawnego hasła zawartość tych plików to... śmieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi