JanuszWo Napisano Luty 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2009 Witam! Właśnie instalnąłem sobie najnowsze kde i już się do niego nie zalogowałem. W pewnym momencie zatrzymuje się ładowanie środowiska, komputer wraca do ekranu logowania (jak po wciśnięciu alt+ctl+backspace). Gnome działa ok. Nie zmieniło nic usunięcie katalogu .kde Kiedy grzebię spod gnome w systemsettings i kliknę na ikonkę Pulpit, wywala mnie też z gnome. Co zrobić, by kde znowu się nadawało do użytku? Trochę się przyzwyczaiłem już do kde. Proszę o sugestie. Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2009 Może usuń jeszcze rm ~/.kderc rm -rf ~/.config/kde.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Luty 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2009 Problem z kompozycjami (KWin). Wyłącz rozszerzenie Composite w xorg.conf, włącz KDE, wejdź w ustawienia efektów pulpitu, zaznacz i odznacz "Włącz efekty pulpitu", zatwierdź, i włącz spowrotem Composite. Chodzi o to, żeby ustawić, że te efekty mają być wyłączone (domyślnie są włączone, dlatego Cię wywala). Da się to jeszcze w jakimś pliku konfiguracyjnym wyłączyć, ale nie wiem w którym Domyślam się że masz kartę graficzną ATI... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Luty 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2009 Problem z kompozycjami (KWin). Wyłącz rozszerzenie Composite w xorg.conf, włącz KDE, wejdź w ustawienia efektów pulpitu, zaznacz i odznacz "Włącz efekty pulpitu", zatwierdź, i włącz spowrotem Composite. Chodzi o to, żeby ustawić, że te efekty mają być wyłączone (domyślnie są włączone, dlatego Cię wywala). Da się to jeszcze w jakimś pliku konfiguracyjnym wyłączyć, ale nie wiem w którym Domyślam się że masz kartę graficzną ATI... Hej! Źródłem problemu okazały się sterowniki nvidii. Nie zadziałało glxgear i to naprowadziło mnie na trop. Gdzieś znalazłem radę, ze trzeba odinstalować sterowniki, zalogować się na sterowniku nouweaux, pobrać sterowniki nvidii jeszcze raz. Teraz wszystko działa. Composite miałem wcześniej wyłączone tak dla ścisłości. Dzięki za sugestie - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2009 Wygląda to na "standardowy" konflikt między libglx.so dostarczanym przez Nvidię, a tym z X serwera. Aktualizacja xorg-x11-server-Xorg może spowodować, że problem powróci. Nie musisz w takim przypadku reinstalować sterowników Nvidii. Wystarczy w /usr/lib/xorg/modules/extensions sprawdzić, czy jedyny plik libglx.so to dowiązanie do libglx.so.xx od Nvidii. Innym z objawów takiego stanu rzeczy jest wywalanie X przy korzystaniu z wine. Mam nadzieję, że w końcu to poprawią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Luty 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2009 Ja miałem taki problem jak zainstalowałem moduł kmod-nvidia zamiast kmod-nvidia-183xx (czy jakoś tak) bo nie zauważyłem że moja karta jest już sprzętem historycznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi