Gość PITERV Napisano Luty 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2009 Witam mam problem ze sterownikami Nvidia , ponieważ po ich zainstalowaniu (_niemam_ → nie mam) ORT Renderingu OpenGL co mogę zrobić ? Sterowniki instalowałem tak: yum install kmod-nvidia-96xx xorg-x11-drv-nvidia-96xx xorg-x11-drv-nvidia-96xx-libs Moja karta grafiki to: nvidia Geforce 2 MX 400 Liczę na Waszą pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2009 Więc tak. Uruchom (ALT+F2) livna-config-display i wyłącz możliwość edycji xorg.conf przez to narzędzie (odznaczając opcję "Pozwalaj livna... na modyfikację xorg" - lub coś w podobnym stylu). Teraz edytujesz plik xorg.conf - w terminalu jako root gedit /etc/X11/xorg.conf (albo kwrite zamiast gedit, jeśli używasz KDE). Do otworzonego pliku dodajesz/modyfikujesz takie opcje Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" EndSection Section "Module" Load "glx" Load "extmod" Load "freetype" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "off" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "Videocard vendor" BoardName "Gforce 2 MX" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" Option "DisableGLXRootClipping" "True" EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Disable" EndSection Istnieje możliwość, że otworzy się pusty plik, w takim wypadku po prostu wklej powyższą zawartość. Na koniec odpal nautilusa/dolphina i sprawdź zawartość katalogu /usr/lib/xorg/modules/extensions Jeśli jest tam plik libglx.so to trzeba go będzie usunąć. Jako root mv /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so.bak Jeśli go tam nie ma, albo jest dowiązanie (ikona za strzałką) to jest ok. Reset X serwera (Alt+Crtl+Backspace) i w konsoli glxinfo | grep render powinno dać direct rendering yes. PS. Gdyby z jakiś względów po resecie X serwer się nie uruchomił to mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak powinno pomóc i będziemy walczyć dalej. Ustawienie xorg.conf, które podałem ma wyłączone efekty pulpitu - możesz sobie je oczywiście włączyć, ale cudów się nie spodziewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi