Jump to content

Gdzie Mozna Zrobic Kurs I Certyfikat Na Rhce?

simpson0107
 Share

Recommended Posts

Dziwi mnie w ogóle wspominanie o czymś takim jak zapisanie zmian (kto tego nie robi :P) - stąd pytanie: czy na egzaminie można sobie do woli restartować maszynę?

Oczywiście, że możesz to robić. Pytanie czy warto? Ja (i moi koledzy) zdawałem w takim labie, że start maszyny to było kilka dobrych minut. A te minuty ... no mogą zaważyć jeśli człowiek z czymś zdążyć nie może :)

A zapisywanie konfiguracji ... tak - wspominam o tym i ja, i instruktor na szkoleniu i egzaminator na egzaminie i wiele innych źródeł. A sam byłem niejednokrotnie świadkiem, kiedy ktoś po zrobieniu jakiejś konfiguracji radośnie zrobił restart a potem po serwerowni/pokoju rozniosło się gromkie "k....a!!!!!!!!!!!! nie zapisałem configa" :)

Oczywiście. Możesz robić z nią niemal wszystko. Niedozwolony jest ruch sieciowy pomiędzy zdającymi egzamin. Oczywiście łamania hasła ssh lokalnego serwera też nie polecam (;

Ale zdający są wręcz zachęcani do generowania ruchu sieciowego między stacją roboczą zdającego a serwerem :) Niektórych usług sieciowych nie sposób zweryfikować bez sieci :)

--

Pozdrawiam

Piotrek