Jump to content

Gdzie Mozna Zrobic Kurs I Certyfikat Na Rhce?

simpson0107
 Share

Recommended Posts

http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...=Szukaj&lr=

Ceny na stronach akademii. Zwykle nieznacznie się różnią.

Doceniam szybka acz niezbyt odkrywcza odpowiedz. O googlach slyszalem, rowniez uzywam, dziekuje. Chodzilo mi raczej o jakies konkretne informacje z pierwszej reki, najlepiej od osoby ktora zdawala egzamin. Zreszta na stronie akademii nie widze wzmianki o RHCE. Czy ktos moze zdawal egzamin na RHCE w Polsce? Czy Red Hat organizuje kursy 5 dniowe przygotowujace do tego egzaminu? I jesli tak to w jakim miescie i za ile?

Pozdrawiam

Szymon

Panie Szymonie. Na pierwszej stronie z rezultatami wyszukiwania, którą poleciłem przejrzeć, widnieją aż trzy akademie. Dla ułatwienia dodam, że są to Altkom, B2B i Compendium. Drugiej i kolejnych stron wyszukiwania nie przeglądałem - pewnie akademii jeszcze kilka jest. Wszystkie oferują interesujący Cię kurs, czyli RH300.

W Polsce jest kilkadziesiąt osób z tytułem RHCE. Jeśli dobrze pamiętam na tym forum toczyła się już dyskusja odnośnie tego jak wygląda egzamin.

W razie dalszych pytań z pewnością znajdzie się jakiś RHCE, który chętnie odpowie.

Witam

Na stronie http://redhat.altkom.pl/rhce/300 jest pełny opis kursu jaki proponuje Altkom.

Zdawałem rok temu i całość wyglądała następująco:

4 dni (poniedziałek-czwartek) po 8h POWTÓRZENIA wiadomości o linuksie z naciskiem na RedHat Enterprise Linux w wersji 5 - całkiem "zielony" człowiek po prostu nie da rady. Nie ma wchodzenia w niuanse typu "co robi parametr -wv w komendzie xyz" - jest to raczej przypomnienie wiadomości. Są oczywiście ćwiczenia ale dają one możliwość sprawdzenia jak w praktyce działa dyskutowany właśnie zestaw poleceń. Warto zrobić sobie w domu/pracy małe laboratorium - wystarczy 2 maszyny i postawić na nich RedHata w wersji 30 dniowej.

1 dzień (piątek) egzaminu składającego się z dwóch części: troubleshooting i konfiguracja. Egzamin trwa, o ile dobrze pamiętam, 8h (z przerwą na obiad) i zdaje się go przy komputerze przygotowanym przez egzaminatora - w moim przypadku egzaminator i instruktor to była ta sama osoba.

Najpierw jest krótki troubleshooting (który można załatwić w pół godziny jak się wie o co chodzi i ma intuicję/doświadczenie gdzie może być błąd w konfiguracji) - generalnie prosta rzecz.

Po przerwie na obiad jest część konfiguracyjna - i tu w zasadzie należy się opierać na kilku zasadach:

1. DOKŁADNIE czytać pytania

2. ZASTANOWIĆ się dobrze w jaki sposób chcemy wykonać daną konfigurację - czy to z "klikacza" czy z shella. Metoda dowolna, byle zadziałało i konfiguracja przetrwała reboot (dlaczego - o tym na końcu)

3. Nie patrzeć na innych - robić swoje. Szkoda czasu na ściąganie, poza tym można za to wylecieć z egzaminu.

4. NIE MA jednej słusznej metody na rozwiązanie zadań - ograniczanie dostępu możesz zrobić np przez iptables, tcp wrapper albo w inny sposób. Ważny jest efekt zgodny z założeniami zadania.

5. Jeśli czegoś nie wiemy, lepiej na początku zrobić to co umiemy - liczy się suma punktów a zadania na ogół nie są ze sobą powiązane

6. SPRAWDZIĆ dokładnie co się zrobiło - jaki efekt dają wprowadzone zmiany/komendy i czy efekt jest w 100% zgodny z zalożeniami zadania.

7. Zapisać konfigurację w taki sposób by przetrwała reboot - pierwszą czynnością jaką robi egzaminator po zakończeniu egzaminu jest restart maszyny, jeśli konfiguracja nie przetrwa - równie dobrze można w ogóle do egzaminu nie podchodzić.

8. Egzamin zawiera też element instalacji systemu, więc w czasie gdy pakiety są instalowane warto przeczytać zadania i to przeczytać DOKŁADNIE.

A reszta to sprawne palce, świeży umysł i wiedza, wiedza, wiedza + oczywiście doświadczenie.

A nawet jak się nie uda zdobyć RHCE zawsze jest szansa, że choć RHCT się "złapie" a to dobry start do następnych prób.

--

Pozdrawiam

Piotrek

Dziękuje za informacje, bardzo mi się przydały. Mam problemy z wejściem na stronę altkomu, będę jeszcze próbował później. Jaka była cena kursu i egzaminu?

Pozdrawiam

Szymon Jasiński

Szymon, przeczytalem na Twoim blogu, ze przebywasz w Southampton. Jesli tak, sam egzamin (zdaje sie, ze w Polsce jest to niemozliwe), zdawac mozesz w samym Red Hacie (w Farnborough (bardzo blisko Southampton). Egzamin wykupujesz online. RHCT - 300 funtow, RHCE - 600 funtow. Tak sie sklada, ze wlasnie jutro jade tam na RHCT:) Pozdrawiam. Terminy od wyboru do koloru. Praktycznie co dwa tygodnie.

Czesc, dzieki za info. Myslalem o egzaminie w Farnborough, ale chcialem najpierw zrobic ten 4-dniowy kurs - a w Farnborough to strasznie duzo kosztuje. Jak ja sprawdzalem to wyszlo mi za kurs i egzamin (RHCE) jakies 1600 funtow, chyba ze cos zle policzylem? Myslalem sobie, ze w Polsce moze bedzie taniej. Zwlaszcza ze Sofcik zdawal w Polsce.

Powodzenia na egzaminie, daj znac jak poszlo. Ja chcialem od razu sie rzucic na RHCE, ale moze rzeczywiscie lepiej zaczac od RHCT - moze wtedy dam rade bez kursu? Jakie jest Twoje doswiadczenie? Ja nigdy nie pracowalem w IT, ale mam swoj serwer w Polsce i male laboratorium w domu tutaj, a do tego wielki zapal :D

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz!

Szymon Jasinski

Dziękuje za informacje, bardzo mi się przydały. Mam problemy z wejściem na stronę altkomu, będę jeszcze próbował później. Jaka była cena kursu i egzaminu?

Pozdrawiam

Szymon Jasiński

To był "sponsorowany" przez firmę kurs i egzamin. Ale teraz taki zestaw kosztuje 6000 PLN netto (egzamin included) więc musisz to sobie na GBP przeliczyć i sprawdzić czy wyjdzie Ci taniej czy drożej.

--

Pozdrawiam

Piotrek

No mi niestety nie udalo sie za pierwszym razem, aczkolwiek mozna pzygotowac sie samemu do egzaminu. Jesli jestes z Southampton to faktycznie polecam Tobie wykupic sobie egzamin w Farnborough, pojsc na niego i zobaczyc jak to wszystko wyglada, przygotowac sie dokladniej i pojsc ewentualnie jeszcze raz. Polecam ksiazke "Red Hat Certified Engineer Linux Study Guide". Samo miejsce w Farnborough jest bardzo przyjemne. Ciche i spokojne, po przyjsciu recepcjonistka oprowadzila mnie po budynku:) ogolnie - bardzo fajna atmosfera.

7. Zapisać konfigurację w taki sposób by przetrwała reboot - pierwszą czynnością jaką robi egzaminator po zakończeniu egzaminu jest restart maszyny, jeśli konfiguracja nie przetrwa - równie dobrze można w ogóle do egzaminu nie podchodzić.

Dziwi mnie w ogóle wspominanie o czymś takim jak zapisanie zmian (kto tego nie robi :P) - stąd pytanie: czy na egzaminie można sobie do woli restartować maszynę?

czy na egzaminie można sobie do woli restartować maszynę?

Oczywiście. Możesz robić z nią niemal wszystko. Niedozwolony jest ruch sieciowy pomiędzy zdającymi egzamin. Oczywiście łamania hasła ssh lokalnego serwera też nie polecam (;