borzole Napisano Luty 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2009 Czy ktoś mi może powiedzieć co oznacza błąd "foreach: Brak pasujących" (foreach: No match) przy uruchamianiu programu? Miałem program działający kilka miesięcy, przez ostatni tydzień-dwa nie używałem go a teraz nie uruchamia się a jedyne co wyświetla konsola to ten błąd. Błąd nie zależnie od konta, selinuxa, a w systemie poza aktualizacjami nic nie grzebałem. Niestety tych aktualizacji trochę było. Program to VMD i działał do niedawna. Google zwraca śmietnik nie na temat. Nie za bardzo wiem co naprawiać, brak pomysłów. Co to może być? Śpieszno mi, a tu taka kicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Luty 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2009 Mocno ogólnie, ale co tam... Oglądałeś plik wykonywalny? To binarka czy jakiś Perl/Python/skrypt czy inne ustrojstwo? Bo jeżeli nie binarka, to można puścić z jakims debugowaniem (coś jak bash -x skrypt.sh). Błąd który podałeś, wygląda na coś co bardziej powinien zwrócić interpreter, niż program binarny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2009 No dobra, udało się, chociaż z obejściem, a było ta tak. Miałeś rację Arabski, to nie binarka tylko skrypt powłoki csh, wykonałem bash -x skrypt (pewnie dla csh jest inne do debugowania, ale już to wskazało problem). Problemem okazała się pętla foreach i ($path)... , coś w systemie popsuło mi ścieżki. Plik /etc/csh.login błędnie podawał zmienną $path, więc nadpisałem ją w ~/.tcshrc i vmd działa. Z ciekawości sprawdziłem o co chodzi, co to za plik: $ rpm -qf /etc/csh.login setup-2.7.4-3.fc10.noarch kiedy coś zmieniał # cat /var/log/yum.log |grep setup Feb 15 11:27:51 Updated: setup-2.7.4-3.fc10.noarch no i mamy, to nie była moja wina . Chyba muszę się nauczyć zgłaszać błędy ps. dzisiaj to ja mam jakiś kiepski dzień, z rana procek mi się grzał i wyłączał system (brud), potem bios nie wykrywał dysku (kabel się obluzował) a jak już wystartował to program nie chciał działać. Cały dzień zj*****, prawo Murphy'ego dzisiaj mną rządzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Luty 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2009 No dobra, udało się, chociaż z obejściem, a było ta tak. Miałeś rację Arabski Ha! Ale miałem nosa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2009 a tak profilaktycznie się spytam, znasz może jakieś sposoby żeby: 1. Monitorować co skrypt/program próbuje uruchomić, z jakiej biblioteki chce skorzystać, z jakiego pliku konfiguracyjnego i jakie zmienne systemowe ustawia/odczytuje. Taki pełny monitoring aplikacji. 2. Są może jakieś schematy postępowania, żeby sprawdzić czy po update wszystko działa tak jak należy? Taki schemat wykrywania awarii. Chyba zacznę czytać logi Może znasz jakąś stronkę na ten temat, How To Be Cool [EDIT] tak na szybko spojrzałem $ man -k monitor ... trace [] (n) - Monitor variable accesses, command usages and command executions ... takie coś szukam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Luty 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2009 Ad.1 Nie znam - jeżeli skrypt, to zawsze można podejrzeć. Ad.2 Nie znam - zazwyczaj wychodzi "w praniu". Może znasz jakąś stronkę na ten temat, How To Be Cool Hmmm.... niech pomyślę... google.pl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi