Skocz do zawartości

Błąd "foreach: Brak Pasujących"

borzole

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mi może powiedzieć co oznacza błąd "foreach: Brak pasujących" (foreach: No match) przy uruchamianiu programu?

Miałem program działający kilka miesięcy, przez ostatni tydzień-dwa nie używałem go a teraz nie uruchamia się a jedyne co wyświetla konsola to ten błąd. Błąd nie zależnie od konta, selinuxa, a w systemie poza aktualizacjami nic nie grzebałem. Niestety tych aktualizacji trochę było.

Program to VMD i działał do niedawna. Google zwraca śmietnik nie na temat. Nie za bardzo wiem co naprawiać, brak pomysłów. Co to może być? Śpieszno mi, a tu taka kicha :unsure:

Mocno ogólnie, ale co tam...

Oglądałeś plik wykonywalny? To binarka czy jakiś Perl/Python/skrypt czy inne ustrojstwo? Bo jeżeli nie binarka, to można puścić z jakims debugowaniem (coś jak bash -x skrypt.sh).

Błąd który podałeś, wygląda na coś co bardziej powinien zwrócić interpreter, niż program binarny.

No dobra, udało się, chociaż z obejściem, a było ta tak.

Miałeś rację Arabski, to nie binarka tylko skrypt powłoki csh, wykonałem bash -x skrypt (pewnie dla csh jest inne do debugowania, ale już to wskazało problem). Problemem okazała się pętla

foreach i ($path)...

, coś w systemie popsuło mi ścieżki. Plik /etc/csh.login błędnie podawał zmienną $path, więc nadpisałem ją w ~/.tcshrc i vmd działa.

Z ciekawości sprawdziłem o co chodzi, co to za plik:

$ rpm -qf /etc/csh.login

setup-2.7.4-3.fc10.noarch

kiedy coś zmieniał

# cat /var/log/yum.log |grep setup

Feb 15 11:27:51 Updated: setup-2.7.4-3.fc10.noarch

no i mamy, to nie była moja wina B) . Chyba muszę się nauczyć zgłaszać błędy :)

ps. dzisiaj to ja mam jakiś kiepski dzień, z rana procek mi się grzał i wyłączał system (brud), potem bios nie wykrywał dysku (kabel się obluzował) a jak już wystartował to program nie chciał działać. Cały dzień zj*****, prawo Murphy'ego dzisiaj mną rządzi.

a tak profilaktycznie się spytam, znasz może jakieś sposoby żeby:

1. Monitorować co skrypt/program próbuje uruchomić, z jakiej biblioteki chce skorzystać, z jakiego pliku konfiguracyjnego i jakie zmienne systemowe ustawia/odczytuje. Taki pełny monitoring aplikacji.

2. Są może jakieś schematy postępowania, żeby sprawdzić czy po update wszystko działa tak jak należy? Taki schemat wykrywania awarii. Chyba zacznę czytać logi ;)

Może znasz jakąś stronkę na ten temat, How To Be Cool B)

[EDIT]

tak na szybko spojrzałem

$ man -k monitor

...

trace [] (n) - Monitor variable accesses, command usages and command executions

...

takie coś szukam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...