zomer Napisano Marzec 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2009 Zainstalowałem kompozer`a ze źródełka, bo paczki były tylko dla i386 a mam x86_64 i były problemy spore z bibliotekami. Gdybym się zgodził na propozycję yum`a to system by się posypał. Więc zrobiłem tak: configure, make & make install i program działa tylko że się wywala po kilku minutach używania z takim komunikatem kompozer Extension System Warning: Failed to set up default extensions files probably because you donot have write privileges to this location. While you can run Firefox like this, it is recommended that you run it at least once with privileges that allow it to generate these initial files to improve start performance. Running from a disk image on MacOS X is not recommended./usr/lib/kompozer/run-mozilla.sh: line 159: 8230 Naruszenie ochrony pamięci "$prog" ${1+"$@"} Tak przy okazji. Jest coś takiego jak dchroot dla fedory?, chroot jest ale tym się chyba nie da uruchomić graficznych programów z innego systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2009 Tak przy okazji. Jest coś takiego jak dchroot dla fedory?, chroot jest ale tym się chyba nie da uruchomić graficznych programów z innego systemu. Odświeżę ten temat bo mam podobny problem. Obecnie uruchamiam graficzne programy z chroot, ale wymaga to hasła root i to mnie boli. Działa tak: skrypt chroot-uruchom thunar #!/bin/bash chroot /mnt/mychroot export DISPLAY=localhost:10.0 chroot /mnt/mychroot su -l borzole -c"$@" skrypt chroot-uruchom-root yumex #!/bin/bash chroot /mnt/mychroot export DISPLAY=localhost:10.0 chroot /mnt/mychroot "$@" Problem w tym, że chroot musi być na prawach root wykonany. Próbowałem fakechroot/fakeroot ale to rzeczywiście jest fake, albo ja nie umiem się tym posługiwać. [EDIT] fedora jest na dobrej drodze do rozwiązania tego problemu, https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=447368 paczka src.rpm dla f11 w komentarzach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi