Skocz do zawartości

Problem Z Zegarem

Watari

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to odpowiedni dział, no ale zaryzykuje i napiszę tutaj.

Po instalacji Fedory 10 zegar pokazywał czas o godzinę do przodu. Naprawiłem go, ale teraz, za każdym razem kiedy uruchomię Windowsa, zegar Windowsowy również pokazuje godzinę do przodu. Poprawię godzine w Windowsie - przestawia się do przodu na Fedorze i tak dalej. Wiecie z czego to wynika?

Dzięki WalDo

A ja polecam nie psuć tego co Linux robi dobrze
ale tak serio... jaka to różnica? Bo ja jakoś nie zauważyłem :)

Że czas uniwersalny? eeee... ;)

[EDIT]

Nota bene ja nie mam Windows na dysku a i tak mam wyłączony UTC. I wszystko jest miodzio i żyje, więc nawet jak ktoś ma windy to po co się użerać z badziewiem rejestrów jak można jednym klikiem (lub delikatną edycją pliku /etc/sysconfig/clock) załatwić temat?

Różnice funkcjonalne są niewielkie. Ale np. jak nie będziesz miał utc i sobie zmienisz strefę czasową pod jednym systemem (bo np. pojechałeś z laptopem do anglii, albo z jakich kolwiek innych powodów), to w reszcie systemów czas się rozjedzie. Jak nie masz utc i przyjdzie zmienić czas z zimowego na letni i na komputerze masz powiedzmy 5 systemów, to każdy może zechcieć to zrobić no i oczywiście ostateczny rezultat będzie nie całkiem taki jaki być powinien.

A pozatym windows jest jeden, czy ktoś ma tego kilka na jednym komputerze ;-) A takich linux-ów nie raz można mieć kilka, do tego jeszcze jakiegoś mac-a sobie wrzucić. Prościej poprawić ustawienie w jednym systemie niż zmieniać je w kilku ;-)

Jak nie masz utc i przyjdzie zmienić czas z zimowego na letni i na komputerze masz powiedzmy 5 systemów, to każdy może zechcieć to zrobić no i oczywiście ostateczny rezultat będzie nie całkiem taki jaki być powinien.
No przeginasz ;) UTC daje Ci punkt odniesienia dla innych stref czasowych. Jeśli przesuwasz się do innej strefy (np.Anglia), to po prostu na wszystkich systemach przestawiasz czas o godzinę.

Mam na dysku F10 i F11 i spokojnie czekam na dzisiejszą zmianę czasu :rolleyes: Kiedyś, gdy jeszcze miałem Windows też bez problemów przebiegała zmiana czasu, więc jakoś to mnie nie przekonuje. Dopóki nie nawiguję po morzach i oceanach lub w powietrzu to czas Zulu mnie nie rusza ;)

Mogę uznać nieco racji przy zmianach na kilku systemach. Ja standardowo odhaczam ten ficzer już przy instalacji, więc w żaden sposób tego nie odczuwam.