Skocz do zawartości

Problem Po Restarcie - Zniknęły Pliki

Janusz Meissner

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam następujący problem, który wygląda następujaco:

1. komputer na którym postawiona jest Fedora się zawiesił (z nie znanych powodów),

2. po restarcie następuje "checking filesystem" po którym wyświetla mi się komunikat: "An error occured during the file system check..."

3. i dalej już nie wstaje, otrzymuje komunikat "Give root password for maintenance" po czym mam tylko dostęp do shell'a

4. niestety gdy wchodzę do /var to wygląda to jest pusty choć wcześniej w podsumowaniu "checking filesystem" jest napisane, ze w var jest mnóstwo plików ( co daje mi jeszcze jakąkolwiek nadzieję).

Teraz moje pytanie jest takie, czy macie pomysł jak te pliki odzyskać albo jak odzyskać do nich dostęp?

W sumie to nawet nie zależy mi bardzo na samym systemie ale na tych plikach a konkretnie na plikach bazy danych mysql.

Pozdrawiam

"nie znane" powody zwieszenia się komputera są często skutkiem "nie znanych" czynnosci, które administrator (root) robił w systemie

aby zmienić "nie znane" powody w bardziej znane nalezy czytać ze zrozumieniem output, logi

"An error occured during the file system check..."

i użyć właściwych narzędzi

man man
man history
man fstab
man fsck 
man mount

Dziękuję za do lakoniczną odpowiedź :)

Mam nadzieję, że do czegoś doprowadzi.

PS. nie rozumiem czego tyczy sformułowanie "czytać ze zrozumieniem". Czytać czytam, ale nie znam narzędzi do naprawy (nie wszyscy są takimi "wymiataczami" jak Pan) a fora uważam za źródła które mogą mi w tym pomóc. Niemniej dziękuję za naprowadzenie.

Przeczytaj szczególnie uważnie man'a do fsck. Jak już podasz hasło i będziesz w trybie maintenance, to przede wszystkim wykonaj sprawdzenie wszystkich partycji (wymuś je).

Jeśli nie nagrzebałeś jakoś kosmicznie w systemie (myślę o tym zawieszeniu), to powinno wystarczyć.

P.S.

(nie wszyscy są takimi "wymiataczami" jak Pan)
Dlatego mamy oślą łączkę ;) Ale to tak na marginesie.

Dziękuję za do lakoniczną odpowiedź :)

proszę bardzo, jakie pytanie taka odpowiedź.

nie wiesz co się dzieje, nie wiesz co zrobiłeś, zamiast zacytować log dajesz jakieś kropki,

An error occured during the file system check...

w sumie jedyna właściwa odpowiedź na takie pytanie powinna brzmieć

system naprawisz wykonując polecenie ...