Gość giewuer Napisano Kwiecień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2009 Witam, Tak jak w temacie. Czy da się zamontować dwie partycje np. sda1 i sda3 by były widoczne jako jeden katalog? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Kwiecień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2009 Nie -> http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=20000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2009 ja wciąż czekam na objawienie się technologi (chyba Vista to ma) co mi wyświetli w jednym katalogu zawartość dwóch różnych. Fajnie by było mieć zamiast katalogów, wszystko w bazie danych, ale za gupi jestem żeby nawet spekulować jakby to mogło wyglądać. Jak się rok temu o to spytałem, to temat został bez odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Kwiecień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2009 Czy da się zamontować dwie partycje np. sda1 i sda3 by były widoczne jako jeden katalog?tak, powiem więcej można zamontować różne dyski jako jeden katalog - od tego jest RAID, macierz dyskowa Korzystanie z raida wiąże się z reorganizacją danych na dysku. Ale jezeli masz dwa dyski po 100GB a chcesz miec 1 o pojemności 200GB to możesz to zrobić raidem. Trochę to bez sensu, gdyz Raid sluży tak naprawdę do czegoś innego. Ale jest to możliwe Zamontowanie dwóch różnych fs do jednego katalogu w taki sposób by mieć dostęp do obu jednocześnie to jak byś wsiadł na dwa rowery naraz i chciał jechać bez trzymanki w dwie różne strony. Szybszym i niej problemowym rozwiazaniem jest: jezeli nie chcesz raida mozesz zamontowac sda1 do /home, a sda2 /home/juzek, a sdb3 do /home/juzek/dane uzytkownik koncowy w tym wypadku Juzek nie bedzie wiedzial o tym ze korzysta z roznych partycji (dyskow) - dla niego to bedzie zwykly katalog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2009 Nawet nie tyle montować co porobić linki symboliczne. Ja mam tak zakręcony i zlinkowany /home, że w końcu musiałem ustalić reguły typu: ~/studio - tu są tylko fizyczne dane partycji /home ~/arch - tu podłączam inne dyski wszelkiej maści ~/temp - tu mam temp ~/każdy_inny_katalog (oprócz plików z kropką) jest tylko linkiem symbolicznym i może zawierać wyłącznie linki symboliczne. W ten sposób dane są zawsze w jednym miejscu, a mimo tego możemy dowolnie ustalać hierarchię w katalogach "roboczych". U mnie to pracuje i wreszcie przestałem przestawiać katalogi. ... po objedzie skleiłem taki kod, jako zamiennik "montowania" lget (prawie jak wget) #!/bin/sh # lnget wersja 0.1 # przez analogie do wget;) # robi masowe linki symboliczne do katalogu, taki trik zamiast motowac dwa dyski do jednego katalogu # $ cd tu_chce_miec_linki # $ lget katalog_do_zlinkowania find $1 -maxdepth 1 -type d -printf "$1/%P\n" | xargs -i ln -s '{}' find $1 -maxdepth 1 -type f -printf "$1/%P\n" | xargs -i ln -s '{}' find $1 -maxdepth 1 -type l -printf "$1/%P\n" | xargs -i ln -n '{}' ### upewnij się, że plik jest wykonywalny # chmod u+x lnget ### zlinkowanie plików z usb i folderu muza_zosi do jednego folderu o nazwie "mp3" #wejdź do katalogu "mp3" i wykonaj # lget /media/nazwa_usb # lget ~/muza_zosi ### teraz możesz przeglądać muzę z jednego katalogu :) ### UWAGA # - podany argument nie może być linkiem symbolicznym (zawartość katalogu moze być linkiem) # - zawartość katalogów nie może mieć nazw z ptaszkami -- '` -- bo będzie "niedopasowany pojedyńczy cudzysłów". Łatwo znaleźć problematyczne pliki przez: ls -la |grep \' # - skrypt linkuje też katalog-argument = niepożądane;( ### Udoskonalanie mile widziane. drugi skrypt dawaj_stad.sh w docelowym katalogu mam taki #!/bin/bash lnget /home/lucas/studio/art/music lnget /home/lucas/arch/share/music.cd lnget /home/lucas/studio/art/music.va.ost lnget /home/lucas/arch/share/music2 wreszcie mam muzę w jednym katalogu jak ktoś ma linuksa przez miesiąc to będzie wiedział, że można to zamontować pod cron, zrobić plik kliknij_mnie.desktop, podczepić pod menu skrypty nautilusa, wrzucić do /usr/local/bin albo zamienić na funkcję do .baschrc Miłej zabawy --- gdybanie --- RAID nie znam więcej jak z opowieści, ale czy nie jest tak że dane zapisane na dwóch dyskach przypominają obrazek namalowany na dwóch splecionych dłoniach, co się stanie gdy rozplącze dłonie? Tak wiem, są różne RAID-y, ale ten powiększający powierzchnię potrzebuje więcej niż dwóch dysków/partycji = mało ekonomiczne do domu. --- koniec gdybania --- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Kwiecień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2009 ... Ale jezeli masz dwa dyski po 100GB a chcesz miec 1 o pojemności 200GB to możesz to zrobić raidem. Trochę to bez sensu, gdyz Raid sluży tak naprawdę do czegoś innego. Ale jest to możliwe Tak jest to mozliwe, ale jest to nie troche a zupelnie bez sensu. Do tego sluzy LVM. --- gdybanie --- RAID nie znam więcej jak z opowieści, ale czy nie jest tak że dane zapisane na dwóch dyskach przypominają obrazek namalowany na dwóch splecionych dłoniach, co się stanie gdy rozplącze dłonie? Ladne porownanie... ... i zasadniczo masz racje - bedzie bida, z obrazka powstana dwa zupelnie nieczytelne bazgroly. O to aby tak sie nie stalo dba kontroler macierzy - wiec jak latwo sie domyslic od jego poprawnego dzialania i stabilnosci zalezy uzytecznosc calej macierzy. Tak wiem, są różne RAID-y, ale ten powiększający powierzchnię potrzebuje więcej niż dwóch dysków/partycji = mało ekonomiczne do domu. --- koniec gdybania --- RAID0 potrzebuje 2 (najlepiej jednakowych) dyskow, poki co nie slyszalem o macierzach opartych na partycjach A czy malo ekonomiczne do domu? Niby dlaczego? Mam 2 x 500GB na RAID0 widziane jako pojedynczy dysk 1TB z transferem rzedu ~170% kazdago z tych dyskow pracujacych w pojedynke, wiec jak dla mnie calkiem ekonomiczne i swietnie spisujace sie rozwiazanie, nawet jak na sprzet domowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Kwiecień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2009 Dobra, skoro na RAIDy zeszło też coś dodam. Tak jest to mozliwe, ale jest to nie troche a zupelnie bez sensu. Do tego sluzy LVM. Czy ja wiem? Gdybym miał coś takiego robić, to chyba bym wolał software RAID niż LVM. No ale to ja RAID nie znam więcej jak z opowieści, ale czy nie jest tak że dane zapisane na dwóch dyskach przypominają obrazek namalowany na dwóch splecionych dłoniach, co się stanie gdy rozplącze dłonie? To co zawsze - płacz i zgrzytanie zębów. RAID0 potrzebuje 2 (najlepiej jednakowych) dyskow, poki co nie slyszalem o macierzach opartych na partycjach Ta! Jako że nie zostało sprecyzowane czy sprzętowy czy programowy to już prostuję. Software RAID jak najbardziej działa na partycjach. Na takim mam F10 postawioną. Partycja na dysku ATA wielkości 9GB (z 80) i cały dysk SCSI 9GB. Śmiga aż miło. Mam 2 x 500GB na RAID0 widziane jako pojedynczy dysk 1TB z transferem rzedu ~170% kazdago z tych dyskow pracujacych w pojedynke, wiec jak dla mnie calkiem ekonomiczne i swietnie spisujace sie rozwiazanie, nawet jak na sprzet domowy I się nie boisz!? Wiesz skąd się wzięło 0 przy RAID0? To ilość plików do odzyskania w razie awarii jednego z dysków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Kwiecień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2009 ... Ta! Jako że nie zostało sprecyzowane czy sprzętowy czy programowy to już prostuję. Software RAID jak najbardziej działa na partycjach. Eee, dla mnie macierz = sprzet, softwareowa emulacja kontrolera to IMHO tylko do testow i zabawy sie nadaje ... chociaz, musze przyznac, ze programowe rozwiazania oferowane przez linuksa sa czesto o niebo lepsze niz wiekszosc oszukanych kontrolerow (fake-RAID) I się nie boisz!? Wiesz skąd się wzięło 0 przy RAID0? To ilość plików do odzyskania w razie awarii jednego z dysków A powinienem? Poki co sie nie zawiodlem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Kwiecień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2009 A powinienem? Poki co sie nie zawiodlem... Powiem tak: awarie chodzą po ludziach. Nikomu nie życzę, ale sprzęt to tylko sprzęt i zdarzyć się może. Ja bym moich danych na zerówce nie trzymał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Kwiecień 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2009 Tak jest to mozliwe, ale jest to nie troche a zupelnie bez sensu. Do tego sluzy LVM.to zależy od tego co chcemy uzyskać Ta! Jako że nie zostało sprecyzowane czy sprzętowy czy programowy to już prostuję. Software RAID jak najbardziej działa na partycjach. Na takim mam F10 postawioną. Partycja na dysku ATA wielkości 9GB (z 80) i cały dysk SCSI 9GB. Śmiga aż miło.Definicjia RAIDu dostępna pod adresem http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID nie mówi o jakie dyski chodzi (scsi, hdd, fdd, optyczne, magneto-optyczne). Z tego wynika, że raid mozna postawic na wszystkim (od dyskietek fdd przez cdr, cdrw, dvdrw, hdd, tasmy, pamieci flash - np. pendrive) nawet na pseudo dyskach (wirtualnych dyskach) http://www.linux-magazine.pl/index.php/con...ysadminRAID.pdf ps. dawno temu nosnikiem informacji była karta perforowana - czy można na niej postawić RAID? IMO jeżeli do 1 komputera podłączymy 2 czytniki kart oraz jeżeli w każdym z nosników będzie znajdowała się 1 karta perforowana to tak. Oczywiście użyteczność takiego RAIDu jest znikoma (minimalna pamięć RO) mozna się jednak zastanowić nad zbudowaniem RAIDU na pamieciach flash - np. wykorzystywanego jak cache, var, tmp czy w pewnych przypadkach jako home Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi