Skocz do zawartości

[python] Projekt Stworzenia Gry W Pythonie

vlogical

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiele osób uważa, że Python nie nadaje się do tworzenia jakichkolwiek aplikacji, a tymbardziej gier. Piszę tu w imieniu osób, które chcą udowodnić, że tak nie jest. Chcemy napisać otwartoźródłową grę w języku Python. Jeśli znasz ten język dołącz do nas. Jeśli nie znasz też możesz dołączyć - przydatni będą graficy, testerzy itd...

Strona projektu: gra-python.cba.pl (Nie dziwcie się, zę forum jest prawie puste - projekt dopiero powstaje)

PS

Przepraszam, że piszę to w tym dziale, ale moim zdaniem jest on najodpowiedniejszy dla podzielenia się tego typu inicjatywami. Jeśli mimo to jest sprzeczny z którymś z punktów regulaminu proszę o przeniesienie tego tematu.

Obawiam się, że wydam się złośliwy, ale spytam: masz już chociaż #!/usr/bin/env python zrobione? Bo spodziewałem się przynajmniej jakiś grafik koncepcyjnych. Jeśli wychodzę do ludzi z propozycją (nawet nie jest ważne, że może okazać się to niewypałem), to staram się już część roboty odwalić, żebym wyglądał wiarygodnie.

Osobiście dziubię swoją grę w Pygame od około pół roku. Pomysł jest nowatorski, zrobiłem już grafiki i jakieś 450 linii kodu (dopiero podstawowe klasy, które i tak są do przepisania). Jestem w stanie sam zrobić profesjonalną muzykę i dźwięki, ale trzeba jeszcze to zrobić. Jak widzisz robota idzie wybitnie pomału i zastanawiam się, czy nie pożebrać u małych gamedevów w rodzaju Codeminion, to nie musiałbym robić tej gry sporadycznie po nocach, tylko wziął się do roboty mając perspektywie jakieś niewielkie zyski. W końcu nawet wersja alfa ze słabą grafiką jest więcej warta, niż nawet najlepszy pomysł na grę.

Zgadzam się z przedmówcą. Najpierw trzeba coś mieć aby wyjść do ludzi.

Co do Pythona to oczywiście nie nadaje się do gier (mówię tu u grach a nie gierkach do zabawy przez 5 minut), ale do nauki tegoż jak najbardziej.

Zgadzam się z przedmówcą. Najpierw trzeba coś mieć aby wyjść do ludzi.

Co do Pythona to oczywiście nie nadaje się do gier (mówię tu u grach a nie gierkach do zabawy przez 5 minut), ale do nauki tegoż jak najbardziej.

Raczej się z kolegą nie zgodzę. Wystarczy dać na przykład grę FrozenBubble (tak wiem ze nie jest to czysty python ale...), kolejny przykład na grę używającą Pythona to jest to Cywilizacja IV. Nie chce wszczynać wojen na poglądy (a imho ten topic zaczzyna tym pachnieć) ale sam dość intensywnie używam Pythona w pracy i zakres użyteczności, stabilność i szybkość działania na polach do których ten język został zaprojektowany są bardzo duże.

Pozdrawiam,

Esail