Skocz do zawartości

Brak Internetu W Sieci Po Aktualizacji Jądra

Ravczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z moim ruterkiem na fedorze 8. Do tej pory korzystałem z jądra w wersji Linux 2.6.23.1-42.fc8 on i686 i internet udostępniał się idealnie. Po aktualizacji do jądra nowszego, np. 2.6.26.8-57.fc8 internet już się nie udostępnia. Jest lokalnie na komputerze, który pełni role routera, a reszta komputerów jest odcięta od świata. Proszę o naprowadzenie mnie w poszukiwaniu odpowiedniej drogi do naprawienia problemu. Nie mam pojęcia co może być nie tak.

Może podaj więcej danych? Jak skonfigurowałeś sieć? Podaj zawartość skryptów ifcfg (bo zapewne ich używasz). Podaj opcje iptables... Logi... itp.

Bardziej interesuje mnie dlaczego na starszym jądrze działa na nowym nie. Konfiguracja jest standardowa:

Sieć lokalna:

192.168.0.1 - brama

255.255.255.0 - maska

i kompy mają przydzielana ip przez DHCP

Konfiguracja pliku rc.masq:

#!/bin/sh

# Uruchomienie przekazywania pakietow
echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

# Czyszczenie tablic iptables (NAT i Filtrowanie)

#/sbin/iptables -F -t nat
#/sbin/iptables -X -t nat
#/sbin/iptables -F -t filter
#/sbin/iptables -X -t filter

# Odrzucenie i brak zezwolenia na forwardowanie pakietow

/sbin/iptables -t filter -P FORWARD DROP

# Przepuszczanie pakietow z sieci lub przeznaczone dla sieci

/sbin/iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.0.0/255.255.255.0 -d 0/0 -j ACCEPT
/sbin/iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.0.0/255.255.255.0 -j ACCEPT

# Udostepanianie Internetu przez Maskarade

/sbin/iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -d 0/0 -j MASQUERADE

# Moduly do FTP

/sbin/modprobe ip_nat_ftp

Dodam jeszcze, że interfejs WAN to Karta Radiowa na chipsecie RT2400.

Edytowane przez Ravczy
znaczniki

Nie podałeś skrytów ifcfg leżących w /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-*

Domyślam się, że je konfigurowałeś skoro to jest działający stale router, a nie używasz, np. NetworkManagera do tego...

Inne komputery się łączą z routerem tylko nie mają internetu? Czy w ogóle nie mają internetu?

Nie podałeś skrytów ifcfg leżących w /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-*

Domyślam się, że je konfigurowałeś skoro to jest działający stale router, a nie używasz, np. NetworkManagera do tego...

Inne komputery się łączą z routerem tylko nie mają internetu? Czy w ogóle nie mają internetu?

Wklejam kodzik z ifcfg-eth0:

GATEWAY=192.168.0.1
PEERDNS=yes
IPV6INIT=no
HWADDR=00:22:15:C8:21:31
BROADCAST=192.168.0.255
USERCTL=no
DNS1=195.242.233.41
BOOTPROTO=none
NAME=""
NM_CONTROLLED=no
TYPE=Ethernet
DEVICE=eth0
NETMASK=255.255.255.0
MTU=""
IPADDR=192.168.0.1
NETWORK=192.168.0.0
ONBOOT=yes

Wydaje mi się, ze to nie kwetia złej konfiguracji tylko problem z aktualizacją, ale to tylko moje gdybanie :) Sieć w obu przypadkach działa znakomicie, tylko nie działa udostępnianie internetu.

Wydaje mi się, ze to nie kwetia złej konfiguracji tylko problem z aktualizacją, ale to tylko moje gdybanie :) Sieć w obu przypadkach działa znakomicie, tylko nie działa udostępnianie internetu.

tu nie ma sie co wydawac, tu trzeba w logi zajrzec

widzialem, że po aktualizacji karty sieciowe potrafily sie zamienic. Na starym jadrze bylo eth0 a na nowym eth1.

Moj router ma 6 kart sieciowych - wiec problem upierdliwy mocno sie okazal. Na szczescie mozna przypisac na stale ze eth0 to ma byc ta konkretna k. fizyczna

No ale bez loga trudno zgadywac.

/var/log/messagess
dmesg

jezeli to zamieniony interfejs to wystarczy kabelki przepiac.

ale wtedy nie powinienes miec netu i nie moglbys z lanu pingnac routera

jezeli to zamieniony interfejs to wystarczy kabelki przepiac.
To chyba nie to - jak sam napisałeś można powiązać adres z interfejsem i o ile dobrze patrzę to w Ravczy w swoim ifcfg-eth0 ma coś takiego (DEVICE, IPADDR, HWADDR).

To chyba nie to - jak sam napisałeś można powiązać adres z interfejsem i o ile dobrze patrzę to w Ravczy w swoim ifcfg-eth0 ma coś takiego (DEVICE, IPADDR, HWADDR).

to o czym mowisz sluzy do ustaleniu hw dla karty, a nie do powiazania ;p

roznica polega na tym ze tym sposobem jajo podnosi pierwsza karte sieciowa i ustala hw dla niej wg wpisu z ifcfg-eth0

powiazanie zeby jajo mialo podniesc te karte sieciowa robi sie troche wczesniej (znacznie wczesniej) :)

to o czym mowisz sluzy do ustaleniu hw dla karty, a nie do powiazania ;p
Będę sie upierał w tym miejscu. Jeśli dasz DEVICE=eth0, IPADDR=jakiś_tam i HWADDR=jakiś_tam to wg mnie robisz powiązanie między nazwą interfejsu eth0 a adresem IP i MAC. Nie mam jak tego sprawdzić, ale jakiś czas temu (no fakt, że 2-3 lata temu ;) ) musiałem to przećwiczyć, bo mój komp z wetkniętymi 3 kartami robił za domowy router.

No i wg mnie to się nie robi "znacznie wcześniej" tylko w momencie podnoszenia urządzenia.

Albo mówimy o jakichś różnych rzeczach :unsure: Jedno jest pewne - bez logów nie da się tego rozwiązać a i z pomocą zapisów systemowych będzie ciężko

Będę sie upierał w tym miejscu. Jeśli dasz DEVICE=eth0, IPADDR=jakiś_tam i HWADDR=jakiś_tam to wg mnie robisz powiązanie między nazwą interfejsu eth0 a adresem IP i MAC

Też tak sądzę. Ostatnio chciałem zrobić F10/LAMP na VMware i jak wiadomo bydlak zmienia MAC. Po przeniesieniu maszyny, netu w virtualu niet. Nie ma takiego interfejsu.

Doatkowo jest różnica pomiędzy HWADDR i MAC

nie.

zauwazcie ze nadanie numerka karcie sieciowej eth0, eth1 itp nastepuje przez jądro.

Dla jądra nie ma żadnego znaczenia co admin sobie wpisze w ifcfg-ethX.

Ten skrypt jest wykorzystywany dopiero przy podnoszeniu konkretnej karty sieciowej i ustalaniu określonych zmiennych. Słuzy do zmiany (ustalenia adresu ip, netmask, brooadcastu i tych innych dupereli oraz o dziwo mozna ustalic mac). Jesli nie wierzycie polecam następujący test:

ifconfig eth0
ifconfig eth0 down
ifconfig eth0 hw ether 01:23:45:67:89:ab up
ifconfig

Arabski: Jaka jest różnica między hwaddr a mac? ja nie wiem :)

4 Arabski & Waldo

Another method for network card ordering is to use the udev-sanctified method of statically-naming each interface. Create a file called /etc/udev/rules.d/10-network.rules and bind the MAC address of each of your cards to a certain interface name:

SUBSYSTEM=="net", ATTRS{address}=="aa:bb:cc:dd:ee:ff", NAME="lan0"
SUBSYSTEM=="net", ATTRS{address}=="ff:ee:dd:cc:bb:aa", NAME="wlan0"

oczywiscie fedora nie obsluguje domyslnie interfejsow, kwestia skryptow, o nazwie lan0 i wlan0 - trzeba to zmienic na ethx

Arabski: Jaka jest różnica między hwaddr a mac? ja nie wiem :)
Sądzę, że chodzilo o różnice między wpisami HWADDR a MACADDR w plikach konfiguracyjnych ifcfg-eth*. Różnica jest taka jak między odczytaniem a przypisaniem.

np.

HWADDR=00:11:22:33:44:55:66

DEVICE=eth0

Ozancza dokładnie tyle co: znajdź interfejs o MAC adresie 00:11:22:33:44:55:66 i przypisz mu nazwę eth0.

Tak więc pozwolisz, że pozostanę przy mojej opinii w tej kwestii (popartej osobistym doświadczeniem ;) )

BTW

HWADDR=<MAC-address>

where <MAC-address> is the hardware address of the Ethernet device in the form AA:BB:CC:DD:EE:FF. This directive is useful for machines with multiple NICs to ensure that the interfaces are assigned the correct device names regardless of the configured load order for each NIC's module. This directive should not be used in conjunction with MACADDR.

Żródło: http://www.redhat.com/docs/en-US/Red_Hat_E...interfaces.html

[EDIT]

Mam wrażenie, że oparłeś się na metodach sugerowanych w ArchLinux (lub nie daj Boże Ubuntu) stąd chyba rozbieżności w podejściu do tematu :)

sam sobie przeczysz

Sądzę, że chodzilo o różnice między wpisami HWADDR a MACADDR

HWADDR=<MAC-address>

czy sprobowales postawic interfejs z nowym hw tak jak wczesniej zaproponowalem, czy nadal rozmawiamy czysto teoretycznie?