Arabski Napisano Maj 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2009 Z tego co wiem, przy pomocy HWADDR nie da się zmienić MACa. Przy pomocy MAC czy tam MACADDR da się. Generalnie obydwa wskazują to samo - czyli sprzętowy adres MAC karty. Różnica wyżej ^. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2009 sam sobie przeczyszA na jakiej podstawie tak twierdzisz? Bo przytoczony przez Ciebie cytat z mojej wypowiedzi nie jest sprzeczny. Chyba wciąż się nie rozumiemy. Nie chodzi mi o zmianę MAC adresu karty tylko o przypisanie do określonego adresu określonej nazwy urządzenia. Załóżmy, że istnieje karta z fabrycznym adresem sprzętowym 11:22:33:44:55:66 i chcemy żeby w systemie była widziana jako eth0. Wpis w ifcfg-eth0 to m.in. HWADDR=11:22:33:44:55:66 DEVICE=eth0 I to z całą pewnością działa bez konieczności grzebania w regułach udev. Co innego gdy mamy kartę jak wyżej (z przypisanym fabrycznie adresem 11:22:33:44:55:66), ale chcemy żeby widziana była jako aa:bb:cc:dd:ee:ff. Wówczas wpis w ifcfg-eth0 powinien zawierać m.in. MACADDR=aa:bb:cc:dd:ee:ff DEVICE=eth0 I tutaj faktycznie mogą (ale nie muszą) się przydać reguły w udev. Może to być przydatne, gdy karcie o fabrycznym MAC-adresie 11:22:33:44:55:66 chcemy przypisać nowy MAC-adres aa:bb:cc:dd:ee:ff i jednocześnie skojarzyć go z nazwą eth0. Wówczas faktycznie w regułach udev można skojarzyć fabryczny MAC-adres z nazwą eth0 a w pliku ifcfg-eth0 ustalić nowy MAC-adres dla urządzenia o nazwie eth0. Ja jednak - mimo, że nie jest to "koszerne" - stosowałem w jednym pliku ifcfg-eth0 wpis DEVICE=eth0 HWADDR=<MAC-adres fabryczny> MACADDR=<MAC-adres nowy> I to działa. Jednak jak wnoszę z treści wątku chodziło wyłącznie o skojarzenie fabrycznego MAC-adresu z nazwą urządzenia, więc najprościej jest zrobić to w iffg-eth0 za pomocą HWADDR i DEVICE z pominięciem MACADDR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi