andofx1 Napisano Maj 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2009 Mam do was pytanie co oznacza wpis iptables -A INPUT -i eth0 -j ACCEPT i czy jest on właściwy .Bardzo prosił bym o odpowiedz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2009 Co masz na myśli pisząc "właściwy"? właściwy syntaktycznie, właściwy politycznie, właściwy we właściwym miejscu? Bardziej serio: zależy jak się nazywa interfejs, z którego wchodzisz do sieci. Jeśli jest to eth0, to jeśli chodzi o składnię wpis jest poprawny. Właściwy? A dlaczego miałbyś pozwalać wszystkim bez pytania wchodzić do swojego kompa? Chociaż to oczywiście zależy od poleceń, które zostały wydane przed tym wpisem. W firewallu kolejność wpisów ma znaczenie - jeśli jakaś reguła jest spełniona, to następne nie są już wykonywane. Nie jestem specem od ogniomurków, ale tego wpisu nie użyłbym w żadnym miejscu - ciut niebezpiecznie moim zdanie, ale poczekaj na wypowiedzi innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2009 ale tego wpisu nie użyłbym w żadnym miejscu Bez przesady Moim interfejsem wejściowym jest ppp0 a LAN jest zaufany. Właśnie taki wpis mam w firewallu. Po co miałbym blokować sam siebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2009 Po co miałbym blokować sam siebie? No siebie to i po co, ale co z innymi? Przecież taki wpis otwiera system na wszystkie połączenia przychodzące o ile jest to interfejs, który łączy nas z siecią. Czy ja coś plączę? [EDIT] "Łączy z siecią" - mam na myśli Internet nie LAN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 Przecież taki wpis otwiera system na wszystkie połączenia przychodzące o ile jest to interfejs, który łączy nas z siecią. Może ma odłączony kabel Może Pan andofx1 powie nam tak w ogóle jaki jest powód pytania to będziemy bardziej mogli mu pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 "Łączy z siecią" - mam na myśli Internet nie LAN. Tak jak pisałem - u mnie "wejście" to ppp0, więc ten wpis ma jak najbardziej sens. Wszystko zależy od warunków w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 Tak jak pisałem - u mnie "wejście" to ppp0, więc ten wpis ma jak najbardziej sens. Wszystko zależy od warunków w sieci. zaciąłeś się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2009 Szto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2009 Szto? Napisałeś po prostu dwa posty wyżej praktycznie to samo, stąd wniosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi