Skocz do zawartości

Zgubione Ikony, Brak Części Ikon

Mikołaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

kiedyś chciałem zrobić sobie trochę miejsca na dysku i postanowiłem ręcznie usunąć trochę ikon prawdopodobnie był to /usr/icons/ no i teram mam problem :D ponieważ, np w kpowersave brakuje mi ikon, zamiast nich widzę ładne białe karteczki z niebieskimi pytajnikami. No to jeszcze przeszło, ale jak włączyłem dzisiaj Kdevelop to normalnie tragedia ...... Teraz mam pytanie które pakiety bym musiał przeinstalować żeby mi ikonki wróciły. kilka pakietów które miały icons w nazwie już usunąłem rmp -e --nodeps i zainstalowałem z powrotem yumem, ale nie przyniosło to żadnego efektu ...

Wiem, zgrzeszyłem, ale chciałem to naprawić i winy swoje odkupić :D

Pozdrawiam ;]

lista tego co powinna tam być

rpm -qal |grep '/usr/share/icons/' | cut -d'/' -f1,2,3,4,5| sort -u

każda linijka należy do jakiejś paczki, więc wystarczy sprawdzić do jakiej

rpm -qf /usr/share/icons/hicolor

jak już znamy paczkę to yum reinstall paczka

Wiem, że offtopic, ale:

LOL!

To się pakiety odinstalowywuje a nie usuwa ręcznie pliki. W Fedorze jest mnóstwo nieprzydatnych końcowemu użytkownikowi pakietów, po to, żeby po instalacji jak najwięcej rzeczy działało.

nooo, dzięki wielkie, działa :D

Nie wiem co mi odbiło, ale jakoś mi się zachciało ręcznie to usuwać, chociaż, swoja drogą, jak chciałem paczki to co się okazywało? zależności, zależności, zależności .... ;/ no ale dobra, koniec tematu ;]

idę i postaram się więcej w ten sposób nie grzeszyć :D

Jesteś świetny :)

nie wiem czy to szyderstwo, zostawię to bez komentarza :)

dzisiaj sobie dodłubałem (tak wiem, już po czasie), jak to powinno być całkowicie automatycznie (pozwoliłem sobie nie dodawać na końcu opcji -y)

rpm -qal | grep "/usr/share/icons/" | cut -d'/' -f1,2,3,4,5 |sort -u| xargs rpm --qf "%{NAME} \n" -qf|sort -u| xargs yum reinstall

strumyki, wróć potoki, to fajna sprawa

nie wiem czy to szyderstwo, zostawię to bez komentarza :)

dzisiaj sobie dodłubałem (tak wiem, już po czasie), jak to powinno być całkowicie automatycznie (pozwoliłem sobie nie dodawać na końcu opcji -y)

rpm -qal | grep "/usr/share/icons/" | cut -d'/' -f1,2,3,4,5 |sort -u| xargs rpm --qf "%{NAME} \n" -qf|sort -u| xargs yum reinstall

strumyki, wróć potoki, to fajna sprawa

Raczej uznanie, potoki to fajna sprawa, tylko czas poświęcony na ich tworzenie nie zawsze jest adekwatny do czasu ich rozwiązania, chyba że są powtarzalne to już inna sprawa.

Fajnie jakby na wszystkie sprawy były takie jednolinijkowe rozwiązania :)

Oj bo w linuksie to czasem jeden przełącznik zastępuje trzy linijki. Myślałem, że nabijasz się bo nie zauważyłem czegoś oczywistego. A mówienie, że ktoś jest świetny bo użył cut, sort i grep to śmierdzi na kilometr ironią. :blink:

Jeszcze w temacie:

Znalezienie paczek odnosiło się do przypadku, kiedy pliki nie istnieją stąd ta strasznie okrężna droga.

Jeśli są to droga skraca się o kilometry przez: rpm -qf /usr/share/icons/* |sort -u |grep -v "nie należy do żadnego"