Skocz do zawartości

Czy Potrzebuję X64?

Theriel

Rekomendowane odpowiedzi

Zgodzę się, jedyne co myślałem o 64 bitowym systemie to właśnie gry a dokładniej jedna, kolega mój bowiem bardzo lubi grać w Disgaea, gdzie po pewnym czasie grania zadawane obrażenia rzędu kilku milionów czy nawet miliardów...są na porządku dziennym ;) więc wykombinowaliśmy by użyć możliwości 64 bitów by jeszcze bardziej powiększyć zakres możliwych obrażeń na wiele więcej cyferek, ale tak to nic po za tym, na 32 bitach jest dobrze a to co ja osobiście tworzę (programowanie) nie wykorzystuje wiele, liczby zwykle mieszczą się do kilku setek więc po co więcej...

lubi grać w Disgaea, gdzie po pewnym czasie grania zadawane obrażenia rzędu kilku milionów czy nawet miliardów...są na porządku dziennym ;) więc wykombinowaliśmy by użyć możliwości 64 bitów by jeszcze bardziej powiększyć zakres możliwych obrażeń na wiele więcej cyferek

w C http://home.att.net/~jackklein/c/inttypes.html#limits

unsigned long long => ULLONG_MAX => 0 - 18446744073709551615

to cały czas są 32bity :)

zresztą nawet jakby to było mało to można każdą cyferkę potraktować jak komórką tablicy i hulaj dusza, piekła nie ma, ilość obrażeń ciężka do osiągnięcia. 64bity przydają się raczej do obliczeń "nie banalnych".

<liczy ilość liczb> Ożesz...nie sądziłem, że można tyle wycisnąć o_o największą mi znaną zmienną był long integer ale chyba nie miał aż tylu cyferek...

zresztą nawet jakby to było mało to można każdą cyferkę potraktować jak komórką tablicy i hulaj dusza, piekła nie ma,

No tak zacząłem gdybać niegdyś czy takie tablicowanie by przeszło ale nie sprawdzałem w praktyce, jedyne wysnułem teorię w głowie ;)

Sprawę piekła zostawmy może póki co :lol:

No dobrze wiedzieć, że gdyby mi się "zachciało" robić coś w rodzaju Disgaea, to zbyt prędko nie przekroczę zakresu :lol:

Dziękuję bardzo borzole :)

Zgłębiłem artykuły, dzięki.

Zmniłem trochę podejście do 64bitół na moim laptopie. Jednak tak naprawdę interesuje mnie zużycie baterii na dodatkowe obciążenie pamięci ram. Nie wiem w jaki sposób jest zasilana, czy stały pobór mocy czy może zależny od tego ile jest jej w uzyciu?

To mógłby być jedyny powód dla przesiadki z powrotem na 32bity.

Nie wiem w jaki sposób jest zasilana, czy stały pobór mocy czy może zależny od tego ile jest jej w uzyciu?

Zaiste zastanawiające. Zapis w RAM to ustawienie 0 i 1, czyli poziomy napięcia. Hardware podłącza wtyczkę, ale włączniki trzyma CPU. CPU zazwyczaj włącza tylko to czego potrzebuje, no chyba że programista "d*pa".

Głowy nie dam, ale zasilanie całego RAM nie miałoby najmniejszego sensu. No chyba, że ktoś wpadł na genialny pomysł i domyślnym dla całego RAM jest stan podniesiony. Taka wojskowa zasada "bezpiecznego spadku" wyznawana w elektrowniach atomowych. Nie wiem, czy wiecie, ale w elektrowni atomowej pręty wygaszające reaktor są powstrzymywane przed opadnięciem na rdzeń przy pomocy elektromagnesu. Jak prądu brak, to zabezpieczenia-zabezpieczeń szlak trafił i wszystko się wyłącza (a właściwie wygasza). Jako że RAM w laptopie produktem cywilnym jest, nie inaczej. To i konstrukcja ku KISS kłaniać się powinna. :lol:

Najprościej by było gdyby pamięć była albo włączona albo wyłączona :) to prawdziwy KISS ale sensu to nie ma.

Rozważam instalację wersji 32bit i porównanie zużycia pamięci oraz prądu :) Ten prąd to tak dla jaj bo nie spodziewam się mierzalnych różnic.

Borzole a w stopce u Ciebie widzę 64, hmm? ;)

Theriel, po prostu 64 bity to zbyt wiele dla narzędzi jakie posiadasz na lapku. Chyba, że masz tam 10gb hurtownie danych ;) Użycie 64bitów może usprawnić (można powiedzieć, że też przyspieszyć) działanie zwykłych aplikacji jednak w zamian zużywa więcej ramu i tutaj pojawia się temat zużycia energii przez system.

Borzole a w stopce u Ciebie widzę 64, hmm? ;)

Ano mam, bo mogę. I tyle w temacie. Czy mi to potrzebne? Nie wydaje mi się. Kiedyś myślałem, że tak trzeba, że się przyda. Żadnego turbo nie uświadczyłem. 2GB ram spokojnie starczają na wszystko, o energię na stacjonarnym się nie martwię. Dają to biorę, nie dadzą to płakać nie będę. Problemów z tym nie mam na 99% (czasem jakiś program jest nadal tylko na 32bit). To tak jak terenówka w mieście, gdy szef zwraca za benzynę :)