Skocz do zawartości

Modprobe 8021q I Interfejsy Vlan - Problem

cukier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

To mój pierwszy post na tym fourm, choć czytam je od bardzo dawna, ale do rzeczy. Załadowałem do jądra moduł do obsługi vlan (Fedora 10):

modprobe 8021q

i za pomocą polecenia vconfig skonfigurowałem interfejsy vlanowe. Wszystko śmiga, ładnie do czasu restartu serwera. Są 2 problemy z którymi nie mogę sobie poradzić:

1) nie mogę załadować przy starcie modułu 8021q, próbowałem w plikach /etc/modprobe.conf i /etc/modprobe.d/modprobe.conf.dist wpisywać:

alias vlan 8021q

ale bez sukcesu. Chociaż pan google mówi, że komuś takie rozwiązanie pomogło. Zawsze można załadować moduł w /etc/rc.d/rc.local, ale wtedy jest ładowany za późno i tutaj pojawia się 2 problem

2) nie wiem jak przy restarcie maszyny automatycznie podnieść interfejsy vlanowe, stworzone za pomocą polecenia vconfig.

Dobrze by było aby najpierw moduł 8021q był ładowany do jądra a potem były podnoszone interfejsy vlanowe. Napisałem skrypt wywoływany przy starcie w /etc/rc.d/rc.local i niby działa ale nie podoba mi się to rozwiązanie.

Proszę o pomoc.

Dzięki thof, zrobiłem tak jak napisałeś i ładowanie modułu działa:

1. Utwórz skrypt ładujący ten moduł w folderze /etc/rc5.d (chyba, że używasz innego runlevela). /etc/rc.local jest ładowane jako ostatnie S99local.

Teraz męcze się z automatycznym podnoszeniem interfejsu vlan. Problem z tym, że po utworzeniu interfejsu vlanowego: vconfig eth0 5, znika on po restarcie i interfejsy trzeba tworzyć na nowo skryptem.

A jak dokładnie tworzysz te VLANy, bo jak to są po prostu zwykłe komendy to wklej to tego pliku i powinno działać.

vconfig add eth 0 10
ifconfig eth0.10
ifconfig eth0.10 192.168.1.100 netmask 255.255.255.0 up

Mam to wpisane w rc.local i działa, z tym że moduł ładuje wg twoich wczesniejszych wskazówek i śmiga :D