loganek Napisano Czerwiec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 witam, w system-config-network próbuję aktywować moją kartę sieciową, jednak to kończy się komunikatem: Nie można aktywować użądzenia sieciowego eth0! co jest nie tak? z góry dziękuje za odpowiedź, Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 Brak podstawowych informacji: - wersja systemu - rodzaj i typ karty - z jakiego obrazu instalowałeś? Dlaczego w system-config-network? Nie skonfigurowała się sama przy instalacji systemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loganek Napisano Czerwiec 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 hmm, coś pozmieniałem i zaczęło działać jednak po podłączeniu przez kabel do xp komputery się nie "widzą". Adresy ustawiłem raczej poprawnie, korzystam z Fedory 10. co jeszcze mogłem przeoczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 trudno zeby sie widzialy, trzeba ustawic sambe zeby moc wspoldzielic pliki przez siec z windowsami ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 trudno zeby sie widzialy, trzeba ustawic sambe zeby moc wspoldzielic pliki przez siec z windowsami ... @fafik wcale nie trzeba miec samby żeby się widziały.(liczę na mimimum bystrości loganka i zeby to wszystko jakos smigalo to polaczyl oba kompy w siec przy pomocy switcha, rutera etc ) Przede wszystkim loganek piszesz bardzo chaotycznie, tak jak Waldo juz wspomnial musisz sie wysilić i podac wiecej danych. 1. Interfejsy sieciowe (ifconfig) 2 dmesg 3. Podlaczony kabel sieciowy 4. route -n 5 /etc/resolv.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 hm no tak, jest jeszcze SSH, SCP, FTP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 ... i zeby to wszystko jakos smigalo to polaczyl oba kompy w siec przy pomocy switcha, rutera etc ... albo skrosowanego kabla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 teraz to niektore karty sieciowe (np te w nowych laptopach) dzialaja na obu kablach prostym i krosowanym. profilaktycznie mozna jednak crosowany uzyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi