miflex Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 Witam, Mam mały problem z Sambą. Mialem zainstalowana Fedore 7 i byla na nim zainstalowana samba. Wszystko miodzik chodziło. Od dwóch dni się męczę jak zainstalowalem fedore 10. Skonfigurowałem tak samo Sambe, dodałem uzytkownika i pięknie mi dysk sieciowy pod XP przydzielil. Problem w tym, że nie mogę na nim zapisywać jakich kolwiek plików. Proszę o podpowiedź. Kod Samby [global]; netbios name = zajac workgroup = dom server string = "zajac" hosts allow = 192.168.1.1/16 127.0.0.1 host deny = 0.0.0.0/0 log file = /var/log/samba/%m.log max log size = 0; encrypt passwords = yes hide unreadable = yes; hide dot files = yes log level = 1 security = user socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY;SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192 time server = yes wins support = yes max disk size = 1500 load printers = no show add printer wizard = no username map = /etc/samba/smbusers [homes] browseable = no read only = no create mode = 0600 directory mode = 0700 hide files = /*.pst/ path = /home/%S/pc [moje] path = /home/moje create mode = 0660 directory mode = 0770 read only = no browseable = no Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 czy na F7 miales selinuksa wlaczonego? byc moze jest to kwestia zmiany w konfiguracji. sproboj dac mu setenforce 0 i sprawdz czy dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 (edytowane) Zamiast wyłączać Sambę lepiej jest zrobić tak → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f11.html#samba (na samym dole strony). SElinux zdecydowanie zwiększa bezpieczeństwo systemu. [EDIT] Szczegółnie zwróciłbym uwagę na ten fragment Alternatively, you can ignore SELinux at this point and try to access your shares in Windows and SELinux TroubleShooter should give an automatic pop-up in GNOME explaining what is wrong. setroubleshooter daje gotowe polecenia, które należy wykonać w systemie (jako root), żeby odpowiednio zmodyfikować polityki. I nie jestem pewien czy nie istnieje subtelna różnica między "read only = no" a "writeable = yes". Edytowane Czerwiec 24, 2009 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miflex Napisano Czerwiec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 czy na F7 miales selinuksa wlaczonego? byc moze jest to kwestia zmiany w konfiguracji. sproboj dac mu setenforce 0 i sprawdz czy dziala. Mam selinuksa wylaczonego na f7 i tak samo mam wylaczonego na f10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 sprawdz jeszcze tutaj: samba1 samba2 samba3 samba4 moze po prostu tymczasowo zarchiwizuj config gdzies w bezpieczne miejsce i sproboj skonfigurowac z poziomu narzedzia. potem porownaj wygenerowane pliki - zobaczysz czy cos zle miales (moze jest po prostu jakas roznica w konfiguracji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miflex Napisano Czerwiec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 sprawdz jeszcze tutaj: samba1 samba2 samba3 samba4 moze po prostu tymczasowo zarchiwizuj config gdzies w bezpieczne miejsce i sproboj skonfigurowac z poziomu narzedzia. potem porownaj wygenerowane pliki - zobaczysz czy cos zle miales (moze jest po prostu jakas roznica w konfiguracji) Już działa. Odpalony był SELinux. Wyłączyłem go definitywnie i wszystko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 nie trzeba go wylaczac, wystarczy odpalic narzedzie system-config-selinux przejsc do zakladki boolean, odnalezc sekcje samba i zaznaczyc fajka: Allow samba to share any file/directory read/write voila! dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 voila! dziala Pisałem o tym powyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 Pisałem o tym powyżej a moze nie wiedzial co do czego :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 a moze nie wiedzial co do czego :>Eeee, tam. Link podałem, tam jest krok po kroku. Nawet przy braku znajomości angielskiego (korzystając np. z przezabawnego tłumaczenia Googli ) daje się zrozumieć o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 zakladajac ze kliknal w link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ViQiX Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Ja prawie za każdym razem mam problem ze Sambą. Zawsze okazuje się, że Samba OK. Tylko na drugim kompie(z Windą) nie widać udostępnionych katalogów. Na Windzie trzeba w panelu sterowania Dodaj nowe miejsce sieciowe i wszystko gra. Katalogi Samby się pojawiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi