fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 czy ktos zna jakies sztuczki konfiguracyjne, dzieki ktorym mozna zwiekszyc wydajnosc przy zamazywaniu dysku programem dd. teraz mam jakies 5 MB/s ledwo co. przy takiej marnej szybkosci wypelnienie danymi randomizowanymi dysku 300GB trwa 24h troche to dlugo ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 czy ktos zna jakies sztuczki konfiguracyjne, dzieki ktorym mozna zwiekszyc wydajnosc przy zamazywaniu dysku programem dd. teraz mam jakies 5 MB/s ledwo co. przy takiej marnej szybkosci wypelnienie danymi randomizowanymi dysku 300GB trwa 24h troche to dlugo ... Zmienić procesor na szybszy, ruszać myszką i klawiaturą podczas randomizowania, nie lepiej wypełnić go np. zerami (/dev/zero) zamiast przypadkowymi wartościami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 A zwiększenie bloków nie przyspieszy? Teoretycznie to chyba powinno zmniejszyć liczbę I/O. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 tak, tylko wszedzie pisze zeby zapisywac sektor po sektorze, tj. 512B :lammer: . 2 rdzenie po 2,2GHz to za malo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 2 rdzenie po 2,2GHz to za malo ?Jak dla mnie to aż za dużo. A uwagę wpisałem tak "na czuja", nie potwierdzone żadnym doświadczeniem. Ale skoro "dd" ma opcję "bs" to czemu nie spróbować? Oczywiście z wielokrotnościami 512. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 a on standardowo nie przyjmuje bs=512 ? bo cos mi sie obilo o uszy ze tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 a on standardowo nie przyjmuje bs=512 ?Domyślnie tak (chociaż nie wiem czy w nowszych dystrybucjach nie jest to 1024), ale blok może być dowolnej wielkości np.bs=10k. To chyba zwiększy zużycie pamięci, ale również powinno przyspieszyć działanie przez zmniejszenie ilości odczytu/zapisu na dysk. Jeszcze raz podkreślam: tak mi się wydaje logicznie rzecz biorąc, ale nie sprawdzałem ani nie mierzyłem tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 hmm w manualu coreutils w sekcji dd pisze ze ibs (odczyt) i obs (zapis) jest 512B, bs ustawia odczyt i zapis taki sam wiec 512B . jedno mnie zastanawia, czy jesli uzyje do wymazywania wiekszych niz 512B blokow, to czy to nie bedzie mniej bezpieczne niz zastosowanie zapisu sektor-sektor? ofc z czysto teoretycznego punktu widzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 Mały test, który powinien dać troszkę do myślenia odnośnie tej prędkości: dd if=/dev/urandom of=/dev/null 102150+0 przeczytanych recordów 102149+0 zapisanych recordów skopiowane 52300288 bajtów (52 MB), 22,6598 sekund, 2,3 MB/s dd if=/dev/zero of=/dev/null 5865441+0 przeczytanych recordów 5865440+0 zapisanych recordów skopiowane 3003105280 bajtów (3,0 GB), 14,6081 sekund, 206 MB/s Odnośnie bezpieczeństwa, swego czasu na wydziale mieliśmy spotkanie z pracownikami pewnej znanej firmy odzyskującej dane i stwierdzili oni, że odzyskanie raz zamazanych danych jest skrajnie trudne, a już na pewno żadna firma nie ma czegoś takiego w swojej ofercie. I jeszcze uwaga druga - jednokrotne zamazanie dysku danymi losowymi nie jest dużo lepsze od zamazania tego zerami. Teoretycznie z obu pewne śladowe informacje można wyciągnąć. Jeszcze króciutki artykuł, który potwierdza powyższe: link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 u mnie jest deczko wiecej 5.1 MB/s i 307 MB/s. czyli jak slyszymy ding dong do drzwi dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1MB i zapraszamy panow na kawe i ciastko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 To że /dev/zero generuje szybko to jedno, a to z jaką prędkością dysk potrafi zapisywać to drugie Poza tym, nie łatwiej Ci zaszyfrować partycję na przypadek ding dong ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 zapraszamy panow na kawe i ciastko Dla "ding dong" to byś musiał kilka(-naście, -dziesiąt?) razy taka operację zrobić, bo jednorazowe "wymiecenie" może nie być skuteczne. Plus jeszcze uwaga @qmic powyżej. hmm w manualu coreutils w sekcji dd pisze ze ibs (odczyt) i obs (zapis) jest 512BCzyżby inny manual? Bo ja widzę, że domyślnie jest 512. Jaki sens miałoby wprowadzenie takiego parametru, jeśli zawsze miałby wartość 512? → http://www.gnu.org/software/coreutils/manu...invocation.html ‘ibs=bytes’ Set the input block size to bytes. This makes dd read bytes per block. The default is 512 bytes. Podobnie dla "obs" i wielkości bloku wyjściowego. A stosując podane powyżej polecenia wychodzi również na to, że mam rację jeśli chodzi o szybkość zapisu przy zwiększonym bloku [waldo@F10 ~]$ dd if=/dev/zero of=/dev/null count=1000k bs=1k 1024000+0 przeczytanych recordów 1024000+0 zapisanych recordów skopiowane 1048576000 bajtów (1,0 GB), 1,92324 s, 545 MB/s [waldo@F10 ~]$ dd if=/dev/zero of=/dev/null count=100k bs=10k 102400+0 przeczytanych recordów 102400+0 zapisanych recordów skopiowane 1048576000 bajtów (1,0 GB), 0,527525 s, 2,0 GB/s Jak widać przy 10-krotnie większym bloku mamy ok 4 razy większą prędkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 To że /dev/zero generuje szybko to jedno, a to z jaką prędkością dysk potrafi zapisywać to drugie Poza tym, nie łatwiej Ci zaszyfrować partycję na przypadek ding dong ? no wlasnie do tego zmierzalem, bo juz mam calutki dysk zaszyfrowany, tylko czekalem prawie 20h az mi urandom przeleci po calym dysku chodzilo mi o calkowite jego wyczyszczenie przed zaszyfrowaniem @Waldo no przeciez pisalem ze oba maja 512 a jak bs oznacza zapis i odczyt to jest 512 i tak wiec nie wiem ocb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 @Waldo no przeciez pisalem ze oba maja 512 a jak bs oznacza zapis i odczyt to jest 512 i tak wiec nie wiem ocb Chyba różnymi drogami nasz myśli idą Mnie chodzi o to, że 512 jest wartością domyślną (dla ibs, obs a co za tym idzie również dla bs). Domyślną, czyli taką, że nawet jak nie podamy jawnie żadnego z parametrów (ibs, obs, bs), to wielkość bloków wejściowych i wyjściowych będzie = 512 bajtów. Ale można tę domyślną wartość zmienić podając inną wartość np.1024, 2048, 3k, 1M itp (widać to zresztą w przykładach w moim poprzednim poście, gdzie w jednym poleceniu ustawiam blok o wielkości 1kB a w drugim 10x większy (10kB). Jaśniej nie wytłumaczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2009 no wlasnie do tego zmierzalem, bo juz mam calutki dysk zaszyfrowany, tylko czekalem prawie 20h az mi urandom przeleci po calym dysku chodzilo mi o calkowite jego wyczyszczenie przed zaszyfrowaniem Biorąc pod uwagę prawdopodobieństwo tego że usłyszysz "ding dong" zdąrzysz wiele razy te partycje zapisać, poza tym po co szyfrować cały dysk ? Nie wystarczy /home? Chyba że się boisz o win32codecs, to można ew. ten katalog dodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi