Skocz do zawartości

Wydajnosc Entropii /dev/urandom

fafig

Rekomendowane odpowiedzi

Biorąc pod uwagę prawdopodobieństwo tego że usłyszysz "ding dong" zdąrzysz wiele razy te partycje zapisać, poza tym po co szyfrować cały dysk ?

Nie wystarczy /home?

Chyba że się boisz o win32codecs, to można ew. ten katalog dodać :)

nie ufam swoim sasiadom :D :D

@Waldo: tak dokladnie o to mi chodzilo tylko mnie zle zrozumiales :)

jak wyzerujesz dysk tylko to w przypadku jak cos bedziesz zapisywal z szyfrowaniem, bedzie widac na ktore czesci dysku mozna uderzyc:) (obszary nieuzywane - zero, uzywane nie-zero). nie jestem specem od kryptografii, ale wole przestrzegac rad osob bardziej doswiadczonych. czyli najpierw zero potem random. pytanie: po co nsa nadpisuje 7x dyski urandomem ?:) jakis w tym cel musza miec. zalozmy ze ci zgninie dysk - nie wiadomo gdzie trafi. moze to brzmiec jak sfi-fi ale lepiej dmuchac na zimne. jakby to MAster Uguay z KungFuPandy powiedzial : There are no accidents :). Dodam od siebie ze paranoja to moj najlepszy przyjaciel :)

Nie ma to jak wierzyć postaciom z kreskówek ;)

Ale wyjaśnienie dosyć logiczne, mozesz podać jakieś źródła? Z chęćią bym poczytał jak wygląda szyfrowanie. Wygląda na to, że pliki mogące rzucić podejrzenia wrzucę na zaszyfrowany dysk zewnętrzny. Ciekawe jak to się zachowuje pod windowsem? Jak podepnę to na pewno nie zostanie odczytane od ręki? Windows nawet by ext4 nie rozpoznał.

tak zgadza sie nie rozpozna (standardowo), ale jest np program EnCase Forensics ktory FBI uzywa do odzyskiwania danych. kraza legendy ze potrafi odzyskac dane po 5 formatach ;). z ciekawostek moge podac ze kolesie udowodnili ze po nawet jednokrotnym wyzerowaniu lub randomizowaniu calego hdd jest znikoma szansa na odzyskanie danych. lokalizacja 1 bitu to chyba 56%, a lokalizacja powiazanych ze soba bitow tworzacych bajt to 0.56 % :). ktory plik zawiera tylko jeden bajt ? :lol: tu masz jakies tam zrodlo

wiping hdd data controversy

a tutaj masz ich ksiazke

w pierwszym linku zdaje sie fragment tylko fragment opracowania. ksiazki jeszcze nie zlokalizowalem ale pewnie jest tam gdzie reszta :)

z szyfrowaniem jest taki problem, ze np jakbys w windowsie zaszyfrowal jakies dokumenty na partycji, to tak czy owak znajdzie sie jakis slad w plikach tymczasowych lub pliku strony. na windowsie jest zdaje sie truecrypt i bitlocker. ten pierwszy dziala troche dziwnie jeszcze nie doczytalem jak dziala. pisza ze calkowicie szyfruje partycje z windowsem. no ok, ale wszystkie znane mi systemy (normalne) instaluja sie dopiero na zaszyfrowanej partycji (tak ma Linux z Luks/dm-crypt, FreeBSD z geli i gbdk no i netbsd z ich wariantem szyfrowania). znalazlem tam na ich stronie jakis bootdisk, ktory jak mniemam sluzy do jakichs operacji ratunkowych. jak dla mnie to troche bez sensu, bo jesli np zainstaluje truecrypta po roku uzywania windowsa to jak on niby mi ma zapewnic bezpieczenstwo. no chyba ze jakas magiczna opcja w dysku ratunkowym szyfruje dane w locie i zapisuje sektor po sektorze (co pewnie trwa dosc dlugo). truecrypt ma fajna funkcje, tzw 'decoy system' :), ktory udaje, ze na dysku jest zainstalowany drugi system niezabezpieczony szyfrowaniem. pewnie sie w usa przydaje, bo tam pewnie za szyfrowanie to jest 100lat wiezienia, bo w koncu kazdy jest terrorysta :D. jak bede mial chwile czasu to potestuje truecrypta na virtualu.

tu sa jakies teksty dot szyfrowania

text1

to o dyskach co uzywa nsa :)

artykul ze strony Bruce'a Schneiera

a tutaj o slabosci bitlockera :)))

gdzies jeszcze mialem wiecej tego ale chyba nie zabookmarkowalem ;/ w kazdym razie polecam papery Schneiera :)

podobnio

truecrypt ma fajna funkcje, tzw 'decoy system' :), ktory udaje, ze na dysku jest zainstalowany drugi system niezabezpieczony szyfrowaniem. pewnie sie w usa przydaje, bo tam pewnie za szyfrowanie to jest 100lat wiezienia, bo w koncu kazdy jest terrorysta :D.

Nie ma więzienia za szyfrowanie :P FUD siejesz :P