Skocz do zawartości

Fedora Nie Widzi Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie mogę zamontować dysku SATA w Fedorze 10 Live*. Fedora widzi ten dysk i jego partycje jako sda, sda1, sda2. Ta pierwsza partycja jest oznaczona jako "-boot" i ją montuje, natomiast drugiej w ogóle nie chce zamontować. Po wpisaniu

su

mkdir /media/dysk

mount -t ext3 /dev/sda2 /media/dysk

pisze coś w rodzaju "/dev/sda2 already mounted or /media/dysk busy"

Nie wiem czy dysk jest dobry, czy może coś źle robię (gdyby dysk był uszkodzony to by tłumaczyło to dlaczego system mi padł... :/)

*mam zainstalowaną na dysku Fedorę 11 (po apdejcie z 10), ale przestała nagle działać i w ogóle się już nie bootuje, i próbuję teraz jakoś odzyskać system lub chociaż dane z dysku.

mount -t ext3 /dev/sda2 /media/dysk
Po pierwsze zaniechałbym wymuszenia typu partycji - wywal z polecenia "-t ext3".

pisze coś w rodzaju "/dev/sda2 already mounted or /media/dysk busy"
To utwórz nowy katalog, najlepiej nie w /media np. /mnt/dysk i spróbuj podmontować w tym nowoutworzonym katalogu bez podawania typu partycji w poleceniu mount (niech mount wymyśli sam jaka to partycja)

i próbuję teraz jakoś odzyskać system lub chociaż dane z dysku.
A co do tej części - sądzę, że jak nie dasz rady z LiveCD to spróbuj z płyty instalacyjnej uruchomić w trybie "rescue". Jeśli z LivCD nie można wywołać "rescue", to ściagnij sobie minimalny obraz "netinst".

I jeszcze jedno - może rozwaliła się struktura file systemu. Odpal LiveCD i zanim zaczniesz montować to przejdź na roota (su -, w LiveCD chyba puste hasło) i zrób

fsck -f /dev/sda2

Po pierwsze zaniechałbym wymuszenia typu partycji - wywal z polecenia "-t ext3".

jak dałem samo mount, bez -t ext3 to się pojawił inny komunikat "mount: unknown filesystem type 'lvm2pv'" (a fdisk -l listował tę partycję jako Linux LVM). Może coś z systemem plików nie grało? Ale dobra jest, problem rozwiązany, uratowałem potrzebne pliki za pomocą "rescue system" z płyty instalacyjnej Fedory 11 i zainstalowałem Ubuntu, sformatował dysk, zainstalował się i jest ok (przynajmniej na razie :P)