Skocz do zawartości

Tar, Duże Archiwum, Mc I Błąd

qba111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wykonuję pakowanie katalogu www (ponad 5GB) tar'em

1) tar -cvf /tmp/www.tar www

Pakuję je

2) gzip www.tar

3) Odpalam mc

4) Rozpakowuję wchodząc w mc do archiwum

5) Wypakowuję przykładowy plik test.php

No i jest problem. W pliku są jakieś kosmiczne znaki. Na pewno nie jest to prawidłowy plik php.

Pytanie brzmi - czy to tar ma problem z dużymi archiwami (kiedyś miał, ale to było 100 lat temu chyba), czy gzip ma problem, czy mc ma problem? Czy ktoś się spotkał z czymś takim?

System do fedora 10.

Po co mc.

Na Pulpicie prawy click - > Utwórz archiwum i leci.

Rozpakować, w ten sam sposób.

Chcesz pojedyńczy plik rozpakować, wchodzisz na archiwum, dla pewności: prawy click -> Otwórz za pomocą -> Zarządca archiwów

i otworzy się okienko. Na wybranym pliku prawy click i rozpakuj lub przeciągnij np na Pulpit.

@ViQiX: Nie wiem czy zauważyłeś ale w temacie jest mowa o archiwum ponad 5GB. Nie ma możliwości zeby tego otworzyć file-rollerem. Z godzine będzie to otwierał. Poaztym, może on to robi na serwerze i mc to jedyne wyjście?

Nikt nie zaznaczył, że nie ma do dyspozycji trybu graficznego. Jeśli tak, to moja odpowiedź była zbędna.

jest mowa o archiwum ponad 5GB

Nie widze problemu z archiwum powyżej 5 GB. Dość niedawno pakowałem ok 7GB. Zgadza nie otwiera się tak szybko jak przeciętny katalog, ale nie trwało to godzine

a jak reaguje polecenie

$ tar -vxf www.tar.gz

Również polecam niezawodne środowisko tekstowe (terminalowe?) szczególnie w przypadku tak wielkich plików. Chociaż w poleceniu @ra-v zabrakło "-z". Jeśli *.tar.gz to polecenie powinno wyglądać tak:
tar -xvzf <archiwum>.tar.gz

Szczegół, ale dość istotny IMO.

Chwilkę mnie nie było :)

No więc tak jak ktoś napisał - czasami X'y to nie jest najlepszy pomysł. Co prawda są tam zainstalowane, ale nie przepadam za nimi. Nie napisałem, że to środowisko serwerowe, ale myślę, że nietrudno wyciągnąć taki wniosek - raczej na desktopie nikt nie trzyma 5GB w katalogu www :)

Zgodnie z czyimiś przypuszczeniami to był problem z mc. tar -xvzf działa bez problemu. Przyznaję, że mc nie jest tam w najnowszej wersji (4.6.2-pre1). Słyszałem, że projekt się reaktywował, ale nie wiem czy w tej sprawie było coś robione.

Jak to mawiają - najciemniej pod latarnią. Ja szukałem problemu przy pakowaniu, a problem był przy rozpakowywaniu.

Dzięki za pomoc.