Skocz do zawartości

F11 I Sterownik Nvidia - System Sie Nie Uruchamia

trol2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem parę dni po instalacji F11, od dwóch dni ściągałem dodatkowe pakiety (programy sterowniki itp). Po zainstalowaniu sterowników kmod-nividia (najnowsza wersja w repo 185 jak dobrze pamiętam) przez yuma system działał poprawnie, mimo działającego panelu konfiguracyjnego nv nie działała akceleracja 3d, nie uaktywniało efektów pulpitu, testy cedegi, uruchamianie gier pod wine też wskazywały na brak trybu 3d. (na wcześniejszych wersjach F9 i F10 wszystko działało zaraz po instalacji)

Nie szukając pomocy dzień później usunąłem zainstalowane sterowniki i jako że posiadam geforca 9600 zainstalowałem wersje sterowników dla tych kart graficznych, pomyślana instalacja, lecz błąd podczas uruchamiania panelu nv (coś w stylu nie możliwości uruchomienia sterowników dokładnie nie pamiętam) początkowo odpuściłem ten problem i później przy okazji najbliższego restartu system już się nie podniósł, wyświetla błąd przy wczytywaniu sterowników

NVIDIA-96xx etc/rc.d/init.d/functions line 513 1336 Naruszenie ochrony pamięci

chwile wczytuje pozostałe czynniki bez błędów i staje po prawidłowym wykonaniu

Rejestrowanie obsługi binarów dla aplikacji Windows

i teraz ekran zaczyna przez parę sekund dziwnie migać, system się dalej nie uruchamia wszystko zatrzymuje się na tym kroku jest on wykonywany poprawnie (z napisem OK obok)

Nie wiem czy to ma znaczenie ale z niestandardowych pakietów zainstalowałem playonlinux z opcjonalnego repo, ale myślę ze to nie jednak nie powoduje prolbemu.

W jaki sposób odinstalować teraz obecne sterowniki nv? Trochę nie pasuje mi instalowanie f11 od nowa, gdyż miałem już ściągnięte prawie wszystkie potrzebne pakiety i dostępne aktualizacje, co przy moim slooow necie trwa pare dni.

Czytałeś wiki http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Nvidia "Dla GeForce 4 i starszych: yum install kmod-nvidia-96xx". Dla gf9600 kmod-nvidia. Może pomoże dopisanie do opcji kernela xdriver=vesa, jeśli nie to dopisz cyfrę 3. Można podczas uruchamiania się systemu wejść do trybu interaktywnego i wybierać, które usługi mają być uruchomione (przed załadowanie usług wyświetlane jest info jak to zrobić).

Czytałeś wiki http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Nvidia "Dla GeForce 4 i starszych: yum install kmod-nvidia-96xx". Dla gf9600 kmod-nvidia. Może pomoże dopisanie do opcji kernela xdriver=vesa, jeśli nie to dopisz cyfrę 3. Można podczas uruchamiania się systemu wejść do trybu interaktywnego i wybierać, które usługi mają być uruchomione (przed załadowanie usług wyświetlane jest info jak to zrobić).

Dodanie opcji xdriver=vesa nie pomogło. Dodawałem to w grubie jako argument do uruchomienia kernela, 3 mam poprostu dopisać na końcu w linijce?

Probowałem tez uruchomić tryb interaktywny. info wyswietlane w czasie uruchamiania mowi o literze I, wielokrotnie probowalem wciskac ten klawisz jednak zadnych efektow system dalej uruchamia się. Jak uaktywnić ten tryb?

Istnieje jakiś sposób zatrzymania ładowania uslugi sterownikow nv poprzez edycje konkretnego pliku systemowego?

edit//

Dziala tryb tekstowy po dodaniu 3 do opcji kernela. Odnistalowalem yumem wszystkie pakiety kmod-nvidia-96xx xorg-x11-drv-nvidia-96xx tez. Nadal system sie nie uruchamia, mozliwe ze trzeba przywrocic domyslna konfiguracje xconf.org ?

...mowi o literze i, a nie l :). tak jak kolega powiedzial 3 na koncu. czytales poradnik chociaz? tam masz opisane co w takich przypadkach robic

Mi tez chodziło o litere i jak Irena ;)

Usuń plik /etc/X11/xorg.conf .

Juz sobie poradziłem, zainstalowałem wcześniejsze sterowniki nv-185 i odpalilem konifguracje xorg i tryb graficzny się uruchomił

Dziękuje wszystkim za pomoc ;)