Skocz do zawartości

Dwa Systemy Uruchomione Naraz Na Jednym Komputerze?

Noctivivans

Rekomendowane odpowiedzi

IMO to jest wirtualna maszyna, a fakt, że nie widać obramówek okien linuxiarzy nie powinien dziwić :)

EDIT:

nie napisałem dlaczego tak uważam.... uważam tak, bowiem inaczej się nie da :D tj nie podzielisz zasobów komputera pomiędzy dwa systemy działające równolegle bez użycia wirtualizacji, a szczególnie nie pod ubuntu i windows XP (zawsze jest szansa, że ktoś napisze specjalny, niszowy system operacyjny, który będzie mógł uruchomić kilka swoich instancji równolegle bez użycia wirtualizacji)

pewnie, że można - istnieją konfiguracje w których procesory korzystają z takich wspólnych urządzeń jak magistrala systemowa czy pamięć. Są to wyjątkowe konfiguracje przeznaczone tylko dla superkomputerów. Pod takie superkomputery tworzone są specjalne systemy operacyjne (zwykle są to odmiany unixa i (_linuxa_ ? Linuksa) ORT) i nie ma szans zainstalowania na nich windowsa:) no chyba, że na wirtualnej maszynie:P

EDIT:

dodajcie poprawianie unixa na Uniksa :)

A nie dałoby się skonstruować płyt głównych z obsługą czegoś takiego? Dwurdzeniowy procesor, osobne moduły pamięci, dysk może być jeden itp?

Zdaje mi się że było jakieś urządzenie przenośne, gdzie był windows mobile/vista(chyba), przełączane przyciskiem z jednego na drugi bez restartu, ale nie jestem pewien.

Filmik mnie zaskoczył, bo ten komputer wygląda na zwykły laptop.

@Kowik: mam tak samo :blink: