borzole Napisano Sierpień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2009 Yum ma shell'a o czym chyba każdy wie, ale jakoś skryptów pod to nie widziałem wersja 1: echo -e "check-update\n reinstall udev\n run\n quit" | yum -y shell tylko czemu taki akrobacje? wersja 2: skrypt.yum #!/usr/bin/yum shell check-update reinstall udev run i teraz mamy zwykły skrypt, pojawia się jednak problem: jak wstawić opcję YES do takie skryptu bo nijak nie chce jej zaakceptować, ani w pierwszej linijce, ani w linijce poszczególnych poleceń. Nie interesuje mnie obejście, chce się dowiedzieć czy yum shell się do czegoś nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2009 moze cos takiego [maciek @ amd64 ~] $ yes y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y [maciek @ amd64 ~] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2009 jakbym miał kamień to byś nim dostał , czy na tym forum już nikt nie traktuje pytań poważnie tak nie działa: #!/usr/bin/yum shell -y ... tak też nie działa: #!/usr/bin/yum shell reinstall -y udev run próbowałem parametr dodać i uruchamiać jako ./skrypt.yum -y #!/usr/bin/yum shell $@ ... ale też nic trzeba zawsze potwierdzić transakcję w trakcie działania skryptu? sam już nie wiem, co mogę jeszcze wymyślić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2009 man yum-shell. nie widze nigdzie miejsca na wpisanie opcji. no ale moze slepy jestem wyluzuj borzole ole ole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2009 Jak jesteś w shell'u zmień config: config assumeyes true To potwierdza transakcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2009 oooooo, dziękuję, na config tylko zerknąłem tak zadziała: #!/usr/bin/yum shell config assumeyes true # siakieś tranzakcje check-update reinstall udev run można zakończyć. Szkoda tylko, że właściwie mało to ma zastosowań. [EDIT] dopisałem to info do http://wiki.fedora.pl/wiki/rpm @fafig ole ole, nobody expects the spanish inquisition ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi