ronon Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 Cześć wszystkim Mam mały problemik z moją Fedorą Core 10. Zainstalowałem darmową domenę na dyndns.org. Chodzi bez zarzutu. Chciałem, aby moj serwer tylko akceptował wejście przez putty z mojego komputera na którym mam zainstalowaną domene tealc.dyndns.org, i nie wiem jak to zrobić. Proszę was o pomoc. Z góry dziekuję Ronon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 przeciez putty uzywa ssh, skonfigurowales ssh na serwerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronon Napisano Sierpień 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 przeciez putty uzywa ssh, skonfigurowales ssh na serwerze? tak. Ja chcę aby tylko Ja mógł sie logować po ssh, a inni użytkownicy byli odrzucani przez serwer. Wiem, że do tego służą pliki hosts.allow i hosts.deny oraz ethers, ale nie wiem jak to połączyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 Ja chcę aby tylko Ja mógł sie logować po ssh, a inni użytkownicy byli odrzucani przez serwer. W /etc/ssh/sshd.conf jest taka linia AllowUsers - musisz wypełnić ją jedynie odpowiednio Zmień temat na bardziej sensowny, z Fedorą on nie ma nic wspólnego. Np: "problem ze mną bo nie szukam na google" ew. "nie wiem jak to zrobić bo nie chce mi wpisać w google: ssh configuration allow users" Nie jest to też problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronon Napisano Sierpień 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 W sshd.conf jest taka (albo powinna być) linia AllowUsers Zmień temat na bardziej sensowny, z Fedorą on nie ma nic wspólnego. a do tej lini AllowUsers można dopisać np trzy komputery np. 192.168.x.x, 192.168.y.y itd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 a do tej lini AllowUsers można dopisać np trzy komputery np. 192.168.x.x, 192.168.y.y itd? Przecież napisałeś że tylko Ty chcesz się logować, nieważne z jakiego komputera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 Zbanowali Cie na Googlach? http://www.google.pl/search?hl=pl&num=...&lr=lang_pl i już w trzecim linku od góry masz odpowiedź. I to nawet po polsku. http://freebsd.therek.net/handbook/openssh.html - rozdział 14.11.9 Przeczytaj sobie może regulamin forum zanim zadasz kolejne pytanie. Polecem rozdział II pkt 2.a)-d) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronon Napisano Sierpień 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2009 Zbanowali Cie na Googlach? http://www.google.pl/search?hl=pl&num=...&lr=lang_pl i już w trzecim linku od góry masz odpowiedź. I to nawet po polsku. http://freebsd.therek.net/handbook/openssh.html - rozdział 14.11.9 Przeczytaj sobie może regulamin forum zanim zadasz kolejne pytanie. Polecem rozdział II pkt 2.a)-d) Ja się tylko pytam, ale od was uzyskuję odpowiedzi, że mógłbym poszukać na google itp. Myślałem, że forum jest od pytania wszystkich użytkowników i uzyskiwania odpowiedzi a nie poszukaj w google, Przeczytaj sobie może regulamin forum zanim zadasz kolejne pytanie. Polecem rozdział II pkt 2.a)-d) itp. Już sobie poradziłem sam, działa i to nie był problem tak jak wy to opisaliście tylko inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2009 (edytowane) Ja się tylko pytam, ale od was uzyskuję odpowiedzi, że mógłbym poszukać na google itp.Nie od "was" tylko ode mnie. qmic i fafig podali Ci bardzo konkretne odpowiedzi. A na przyszłość zaczynaj od Googli i nie będzie problemów. Nie mówiąc o tym, że "Problem z Fedorą 10" jest tak naprawdę problemem z konfiguracją Apacha ssh. Edytowane Sierpień 13, 2009 przez WalDo poprawka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronon Napisano Sierpień 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2009 Nie od "was" tylko ode mnie. qmic i fafig podali Ci bardzo konkretne odpowiedzi. A na przyszłość zaczynaj od Googli i nie będzie problemów. Nie mówiąc o tym, że "Problem z Fedorą 10" jest tak naprawdę problemem z konfiguracją Apacha. Apacha? Przecież nic nie wspomniałem o tym tylko o ssh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi