fafig Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 czy ktos wie jaki ma byc domyslny kontekst w katalogach na dysku twardym, bo np u mnie jakims cudem wszystkie dyski pod /mnt dostaly kontekst unlabeled_t. jakakolwiek proba zapisu pliku do takiego katalogu konczy sie access denied (dla roota tez ) zmienilem na user_home_t no i dziala ale nie wiem czy to dobry kontekst. ma ktos jakis pomysl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 A jakby tak po całości na domyślne? touch /.autorelabel reboot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 to juz sprobowalem wczesniej tylko z ciekawosci chcialem wiedziec , wyglada na to ze domylsnie katalogi maja file_t a pliki unlabeled_t i wszyscy sa szczesliwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 SElinux stanowi dla mnie niezgłębiona zagadkę, ale chyba nie do końca jest tak jak piszesz. U mnie widać coś takiego [root@F11 /]# ls -lZ drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:bin_t:s0 bin drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:boot_t:s0 boot drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:device_t:s0 dev drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:etc_t:s0 etc drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:home_root_t:s0 home drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:lib_t:s0 lib drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:lib_t:s0 lib64 drwx------. root root system_u:object_r:lost_found_t:s0 lost+found drwxrwxrwx. root root system_u:object_r:default_t:s0 magazyn drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:mnt_t:s0 media drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:mnt_t:s0 mnt drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:usr_t:s0 opt dr-xr-xr-x. root root system_u:object_r:proc_t:s0 proc drwxr-x---. root root system_u:object_r:admin_home_t:s0 root drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:bin_t:s0 sbin drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:security_t:s0 selinux drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:var_t:s0 srv drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:sysfs_t:s0 sys drwxrwxrwt. root root system_u:object_r:tmp_t:s0 tmp drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:usr_t:s0 usr drwxr-xr-x. root root system_u:object_r:var_t:s0 var Więc to chyba nie jest tak, że tylko file_t, default_t i unlabeled_t. Chociaż tak jak pisałem powyżej z SElinuksem to za pan brat nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 znaczy chodzilo mi o wszelkie pozostale katalogi "niestystemowe" tzn podmontowane w roznych miejscach. jakby caly system mial tylko 2 kontrksty to po co selinux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 Bo domyślnie to tak może być, że są dwa (albo niewiele większa, skończona liczba). Ale jak ktoś jest guru od SElinuksa to może pewnie zdziałać cuda. W sumie jak o tym myślę, to zastanawiam się czy słusznie upieram się przy utrzymywaniu SElinux na domowych komputerach, na których funkcjonują tylko domyślne konteksty. Kiedyś to pewnie zgłębię, ale biorąc pod uwagę fakt, że zajmuję się tematem sporadycznie, to może mi się z tym zejść trochę Jedno na razie nie ulega dla mnie wątpliwości, że jeśli ktoś uruchamia jakikolwiek serwer na komputerze (nawet jak mu się wydaje, że tylko na własny użytek ), to lepiej żeby miał SEliunksa włączonego. A jakby się ktoś kiedyś odważył jakieś podstawy o SElinux opisać na wiki, to chętnie poczytam. Podstawy, bo → SElinux dla Fedory to dość opasła publikacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 czy ktos wie jaki ma byc domyslny kontekst w katalogach na dysku twardym, bo np u mnie jakims cudem wszystkie dyski pod /mnt dostaly kontekst unlabeled_t. jakakolwiek proba zapisu pliku do takiego katalogu konczy sie access denied (dla roota tez ) zmienilem na user_home_t no i dziala ale nie wiem czy to dobry kontekst. ma ktos jakis pomysl? Konteksty ścieżek sprawdza się matchpathcon. Systemy plików, które nie wspierają SELinuksa (np. FAT, NTFS) mają jakiś domyślny kontekst i coś mi świta, że można go ustawić przy montowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 ten kontekst to mnt_t. wszystko pod tym domyslnie taki ma. testowo sobie zrobilem katalogi i pliki....hmm myslalem ze pod tym wzgledem centos jest komnpatybilny z fedora - a jednak nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi