Skocz do zawartości

Montowanie Zasobów

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W F10 w Gnome podczas przegladania zasobów sieciowych system automatycznie dodaje do pulpitu i do "Komputer" ikony przeglądanych zasobów sieciowych.Zamontowane zasoby w "komputer" mi nie przeszkadzają, a nawet uważam że to dosyć wygodne miejsce, jednak foldery montowanych zasobów sieciowych na pulpicie przyprawiają mnie o palpitacje i chciał bym to wyłączyć. Tak dla estetyki. Jednakże nie wiem jak to zrobić. podpowie ktoś ?

Nie można nawiązać połączenia z serwerem konfiguracji. Możliwe, że konieczne będzie uaktywnienie obsługi TCP/IP w konfiguracji ORBit. Może to też być spowodowane blokadami pozostałymi po awarii systemu. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź stronę http://www.gnome.org/projects/gconf/ (szczegóły -  1: Failed to get connection to session: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.).

takie coś mi wywala na świezym systemie :/

a tak w konsoli :/

[root@f10 rafal]# gconf-editor

(gconf-editor:6664): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager:
None of the authentication protocols specified are supported.

(gconf-editor:6664): GConf-WARNING **: Directory `/' was not being monitored by GConfClient 0xa004a18
[root@f10 rafal]#

właśnie jestem w trakcie czytania posta i jedyne co mi przychodzi do głowy to walnąć mocno w stolik. THX

edit: Działa :)

btw: czy ten gconf-edit można przyrównać do windowsowego regedit.exe ?? czy to calkiem coś innego ?

btw: czy ten gconf-edit można przyrównać do windowsowego regedit.exe ?? czy to calkiem coś innego ?
dokładnie tak, różnica polega na tym okienkowy rejestr jest jednym wielkim plikiem, a w gnome wszystko jest rozbite na mnóstwo drobnych plików xml

z linii komend tez można

http://www.google.pl/search?q=gconftool-2&...lient=firefox-a

Pragnąłbym zauważyć, iż wspomniane podobieństwo jest pozorne ;)

Baza ustawień GConf dotyczy jedynie programów.... zgodnych z GConf :D Nie jest to coś, czym można definiować ustawienia o zakresie systemowym. Dotyczą one środowiska GNOME, menedżera okien, programów i metody logowania GDM. Gnome i freedesktop pracują jednak nad rozszerzeiem GConf do dalszych "bajerów", jak sieciowe wprowadzanie ustawień do GNOME, czy zbiór ustawień Pesslus. Cóż, Zasadom Grupy to nie dorówna, ale staje się ocraz przydatniejsze.