zonq Napisano Sierpień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2009 Problem pojawił się po kilku miesiącach użytkowania fc11 postawionej na vbox. Przy kolejnym starcie systemu pojawił się komunikat: Podnoszenie interfejsu eth0: WARNING: Deprecates config file /etc/modprobe.conf, all config files belong into /etc/modprobe.d. WARNING: Deprecates config file /etc/modprobe.conf, all config files belong into /etc/modprobe.d. Nie znaleziono urządzenia eth0, pomijanie inicjowania to samo jest z eth1 Nic nie było kombinowane, zmieniane, upgrade'owane itp. Ifconfig pokazuje interfejsy, a NetworkManager pokazuje zestawione połączenie, Internet działa. Nie podnoszą się przy starcie usługi sieciowe, trzeba je uruchamiać ręcznie. Po reinstalacji module-init-tools nie ma ostrzeżeń, ale dalej nie widzi interfejsów. Mam drugą vm też w tej samej konfiguracji, sprawdziłem i porównałem configi czy nic się nie zmieniło, ale wyglądają na identyczne. Więc co się mogło stać i jak to wyprostować? pozdrawiam Zonq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snaqu Napisano Sierpień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2009 hmm, a w Virtual Boxie na właściwościach systemu -> zakładka sieć ustawione masz NAT ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2009 Podnoszenie interfejsu eth0: WARNING: Deprecates config file /etc/modprobe.conf, all config files belong into /etc/modprobe.d.Dokładnie tyle co w błędzie: plik modeprobe.conf jest przestarzały. Wpisy należy przenieść do katalogu /etc/modprobe.d do pliku o dowolnej nazwie zakończonej .conf np. /etc/modprobe.d/dowolna_nazwa.conf Plik /etc/modprobe.conf można po takiej operacji usunąć. Oczywiście wcześniej należy sprawdzić czy nowa konfiguracja działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi