Parys Napisano Sierpień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2009 Zgodnie z zaleceniami wynoszę się z innego tematu: "U mnie jest chyba jeszcze gorzej. Chyba głupotę zrobiłem. Zaktualizowałem jajko i iksy mi nie wstawały. Toteż zainstalowałem sterowniki do karty graficznej ze strony Nvidii, które miałem na dysku. Zainstalowało się ok. Odszedłem od komputera i zostawiłem na konsoli. Wracam za 10min, a tu system wyłączony (korki ;/ ) No i teraz system nie uruchamia się na żadnym jajku. Po ładowaniu po prostu się zawiesza na czarnym ekranie. Nic się nie da zrobić... Jest jakiś sposób by coś naprawić?" Udało mi się uruchomić konsolę na starym jajku. Zainstalowałem ponownie stery do NV i teraz system się uruchamia, zalogować się mogę, ale potem już koniec. Mam czarne tło, w prawym dolnym rogu okienko z komunikatem o treści: Domyślne wartości konfiguracji Menadżera zasilania gnome nie zostały zainstalowane poprawnie Zrobiłem yum update, ale nie da się zrobić nic. bo Wyskakuje mi komunikat o taki: http://img9.imageshack.us/i/dscf0122z.jpg/ Fsck jeszce nie robiłem, próbowałem inną drogą - ale chyba będę zmuszony to zrobić. Czy ma ktoś jeszcze jakieś inne propozycje? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2009 Zrobiłem yum update, ale nie da się zrobić nic. bo Wyskakuje mi komunikat o taki:A wykonałeś te czynności, które "Można spróbować wykonać:"? [EDIT]A wcześniej oczywiście "Powinieneś spróbować użyć". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parys Napisano Sierpień 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2009 A wykonałeś te czynności, które "Można spróbować wykonać:"? [EDIT]A wcześniej oczywiście "Powinieneś spróbować użyć". Źle się wyraziłem, nie do końca w pełni. Otóż zrobiłem tak: Włączyłem yum update skip broken - Zrobiło mi pełną aktualizacje oprócz tego perla. Następnie wpisałem package-cleanup --problems. Wyskoczyły mi trzy komunikaty: kmod-open-vm-tools-2.6.27.21-178.2.56.fc10.i686-0.0.0.142902-1.fc10.3.i686 requiers kernel-uname-r = 2.6.27.21-170.2.56.i686, ten komunikat o perlu, który wklejałem wyżej oraz po raz drugi kmod-open~~. Gdy wpisałem yum install kernel-uname-r wyskoczył mi komunikat, że moduł jest zainstalowany w najnowszej wersji... Coś mi się wydaje, że mam jakiś ostry burdel na komputerze.... Ach, jeszcze coś. Gdy wpisałem package-cleanup --dupes. Wszystkie moduły, które się wyświetliły były wpisanie podwójnie ( w starszej i nowszej wersji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2009 przeciez nie ma pakietu kernel-uname-r. pytanie po co Ci ten modul open-vm potrzebny? uzywasz go? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parys Napisano Sierpień 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2009 przeciez nie ma pakietu kernel-uname-r. pytanie po co Ci ten modul open-vm potrzebny? uzywasz go? Nie używam go, zaś przy próbie deinstalacji (bo skoro ma niespełnione zależności więc musi być zainstalowany) wyskakuje mi komunikat: http://img5.imageshack.us/i/dscf0125g.jpg/ Co do tego, że nie ma takiego pakietu - ściągnąłem go i teraz w GRUBie mam jescze jedną pozycję do odpalenia z końcówką PAE. Chciałem zrobić fsck, więc najpierw wrzuciłem fdisk -l. Wynik: http://img11.imageshack.us/i/dscf0126h.jpg/ Czy wygląda to poprawnie? Zastanawia mnie fakt istnienia dwoch partycji, które mają taki sam przedział (sda4 i sda5). Próba fsck konczy się tym: http://img25.imageshack.us/i/dscf0127d.jpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi