Kot Behemot Napisano Sierpień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 Jestem zalogowany jako root Wpisuję w konsoli cd /home przenosi mnie od tego katalogu ale po wpisaniu ls -a dostaję odpowiedziedź "admin lost + found" i na tym kończy się działalność systemu ( w katalogu są pliki) podobnie gdy chcę przenieść się z katalogu home do download dostaję tę samą odpowiedź. Jak to naprawić i dlaczego tak się dzieje. Jako root powinienem mieć uprawnienia do każdego działania w systemie. Jeśli by kto miał wątpliwości zapewniam że działałem jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Sierpień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 a jestes pewien ze masz cos jeszcze w /home ??? jakis uzytkownik poza root albo cos w tym stylu? Ja na Archu mam tylko root`a i w /home mam same badziewie typu samba q3a i podobne. sprawdz jeszzce ls -la pokazuje pliki ukryte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kot Behemot Napisano Sierpień 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 Pliki są tam na pewno, nikt ich nie mógł wykasować bo mogłem zrobić to tylko ja, wiem co tam jest, dość dziwnie mi się to zachowuje, przyznam się że pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Przecież z fedorą i z ubuntu miałem już kontakt, pracowałem na tych systemach, instalowałem je. Po dłuższej przerwie zaciekawiła mnie fedora 11, ze środowiskiem KDE. A tu taki problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 No ja bym się niczego innego nie spodziewał w katalogu /home. Domyślnie jest tam tylko katalog domowy użytkownika i właśnie lost+found. Jeśli chcesz zobaczyć dużo dużo plików to wpisz ls -al * A jeśli chcesz iść do katalogu domowego roota to powinieneś wpisać: cd ~ albo cd /root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Sierpień 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2009 /home != $HOME Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kot Behemot Napisano Sierpień 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2009 Już wszystko jasne, trochę niepotrzebnie namieszałem, to stare windowsowskie nawyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi