LenoX Napisano Sierpień 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2009 nie wiem jak to się stało ale nagle nie miałem internetu na runlevel 3. Nie było problemu na Xach. Karta sieciowa był wykrywana na eth0. Można to łatwo sprawdzić wchodząc do ustawień: setup Potrzebne było polecenie: dhclient eth0 na stałe można to wpisać do: /etc/rc.d/rc.local Może komuś się przyda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Sierpień 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2009 nie wiem jak to się stało ale nagle nie miałem internetu na runlevel 3. Nie było problemu na Xach. Karta sieciowa był wykrywana na eth0. Można to łatwo sprawdzić wchodząc do ustawień: setup Potrzebne było polecenie: dhclient eth0 na stałe można to wpisać do: /etc/rc.d/rc.local Może komuś się przyda.... Mieszasz, trudno zrozumieć Twojego posta. Jeśli na poziomie uruchomienia 5 (z Xami) masz net a na 3. nie, to pewnie dlatego, że na 5. używasz NetworkManagera a na 3. czystego network. Jeśli chcesz, aby interfejs pobierał adres automatycznie przez dhcp, musisz wyedytować odpowiednie pliki w /etc/sysconfig/network-scripts/. Np. DEVICE=eth0 BOOTPROTO=dhcp HWADDR=<MAC karty> ONBOOT=yes i usunąć wpisy związane z przydzielaniem statycznym (IPADDR, NETMASK, GATEWAY, itp). Obejście typu wpisz do rc-local to nie jest rozwiązanie tylko obejście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2009 @up usługa network musi być włączona. Chociaż ja też wolę dodać dhclient eth0 & do rc.local, bo u mnie nie zawsze zaskakuje połączenie z routerem zaraz po włączeniu i rozwiązanie z network-scripts dodatkowo opóźnia start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Sierpień 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2009 moorray, jakie mieszam prosta rzecz dla prostych użytkowników. Pisze to bo nie było na forum a ze 2h szukałem z wujkiem google. To ja po twoim poscie nie wiem o co chodzi, a chętnie zerknąłem do /etc/sysconfig/network-scripts/ i mam # Broadcom Corporation NetXtreme BCM5764M Gigabit Ethernet PCIe DEVICE=eth0 ONBOOT=yes BOOTPROTO=dhcp USERCTL=yes IPV6INIT=no NM_CONTROLLED=yes TYPE=Ethernet HWADDR=00:23:8b:31:15:d8 DNS1=192.168.1.1 PEERDNS=yes Czyli chyba jak mówisz to ja mam zrobione. Chyba, że "NM_CONTROLLED=yes" 3a zrobić "no"??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Sierpień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2009 Czyli chyba jak mówisz to ja mam zrobione. Chyba, że "NM_CONTROLLED=yes" 3a zrobić "no"??? Nie powinno mieć znaczenia, ale spróbować nie szkodzi. Masz w ogóle usługę network włączoną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi