Skocz do zawartości

Uszkodzona Partycja Ext2

Wywern

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem z partycją ext2 (kiedyś)

otóż stał tam sobie system F10 jeszcze jak działała jako ext2. i pewnego dnie przegrzał się dysk (albo popsuł, ale partycja FAT32 działa nadal). system się wywrócił i już nie chce wstać. grub nie znajduje konfiguracji. partycja nadal ma identyfikator 83, ale jest widoczna w gparted jako unknown

próbowałem poprawić spod rescue cd ale przy próbie

mount --type ext2 /dev/sdb2 sdb2

dostaję komunikat

wrong -type ext2, bad option, bad superblock on /dev/sdb2 
missing codepage or helper program, or other error

jak to można naprawić?

• Odpowiedzi 40
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Oczywiście :)

fsck 1.41.4 (27-Jan-2009)
e2fsck 1.41.4 (27-Jan-2009)
fsck.ext2: Attempt to read block from filesystem resulted in short read podczas próby otworzenia /dev/sdb2
Czy to może jest partycja zerowej długości?

Partycja nie jest zerowej długości

Ja to bym pewnie podłubał w tablicy partycji ale nie będę tego tu tłumaczył :)

Jeśli po wejściu Advanced→Superblock pokazało Ci wszystkie (tj. więcej niż jeden superbloki, to powinno być OK.

Wypada, więc sprawdzić (Analyze→Quick Search) czy partycje są OK i wyjść z zapisem. Wcześniej oczywiście zrobiłbym jakiś backup.

Swoją drogą skąd pomysł na ext2? Dziennik (ext3) się przydaje czasem choćby w takich sytuacjach.

Jeśli po wejściu Advanced→Superblock pokazało Ci wszystkie (tj. więcej niż jeden superbloki, to powinno być OK.

Wypada, więc sprawdzić (Analyze→Quick Search) czy partycje są OK i wyjść z zapisem. Wcześniej oczywiście zrobiłbym jakiś backup.

quick search (on pisze że szuka utraconych czy skasowanych partycji) zmienia typ partycji z LINUX na FAT32, oczywiście mogę zmienić ręcznie na 83, ale czy to przywróci superblock z kopii?

Swoją drogą skąd pomysł na ext2? Dziennik (ext3) się przydaje czasem choćby w takich sytuacjach.

o ile pamiętam, to anakonda coś tam brechała, że partycja startowa nie może być ext3, ale mogę się mylić bo to było półtorej półtora roku temu

[...]oczywiście mogę zmienić ręcznie na 83, ale czy to przywróci superblock z kopii?
Jeśli "fdisk -l" widzi partycje 83, to nie warto, bo to nic nie zmieni.

Wygląda na to, że backup trzeba zrobić a potem partycje od nowa.

anakonda coś tam brechała, że partycja startowa nie może być ext3
W F10? Partycja startowa nie może być na ext4 ;) ext3 i ext2 jak najbardziej OK.

[EDIT]

Jakoś tak nie mogę uwierzyć, że fcsk nie potrafi naprawić struktury. Czy jesteś pewien, że wykonałeś fsck z wymuszeniem sprawdzania. Wklej tutaj wyjście poleceń

fsck -f /dev/sdXY
echo $?

gdzie X litera dysku, Y numer partycji. Jeśli jesteś pewien, że masz ext2 to możesz wykorzystać dodatkowe opcje albo uruchomić fsck.ext2 też z opcją "-f".

Możesz również odtworzyć superblok z innego miejsca. Po uruchomieniu "testdisk", po wybraniu dysku i opcji "[intel ] Intel/PC partition" wejdź w "[ Advanced ] Filesystem Utils" i wybierz "Superblocks". Pokażą się wszystkie bloki na dysku zawierające kopię superbloków. Zapisz liczby oznaczające numery superbloków.

Wykonaj kopię/obraz file systemu.

Wykonaj sprawdzenie i naprawę poleceniem

e2fsck -fpv -b <liczba> /dev/sdXY

<liczba> to jedna z zapisanych wcześniej z "testdiska", ważne żeby nie było to 0 (zero).

Ostatnie polecenie może namieszać na partycji, więc koniecznie zrób wcześniej obraz tej partycji.

Patrz wyżej - edytowałem post.

A oto i wynik fsck:

[root@Wx ~]# fsck -f /dev/sdb2
fsck 1.41.4 (27-Jan-2009)
e2fsck 1.41.4 (27-Jan-2009)
fsck.ext2: Attempt to read block from filesystem resulted in short read podczas próby otworzenia /dev/sdb2
Czy to może jest partycja zerowej długości?
Masz nową pocztę w /var/spool/mail/root
[root@Wx ~]# echo $?
8

Bład nr 8 - błąd działania. :\ w zasadzie nic nie mówi niestety.

A jak z tą opcją "-b"? W sumie można na początek bez automatycznego naprawiania puścić, czyli bez opcji "-p". Dla świętego spokoju zastąp "-p" przez "-n", żeby tylko pokazało czy widzi jakieś błędy.

Bład nr 8 - błąd działania. :\ w zasadzie nic nie mówi niestety.

A jak z tą opcją "-b"? W sumie można na początek bez automatycznego naprawiania puścić, czyli bez opcji "-p". Dla świętego spokoju zastąp "-p" przez "-n", żeby tylko pokazało czy widzi jakieś błędy.

to trochę mi zajmie, nie zanotowałem numerów sektorów z kopiami superbloka

{EDIT}

czy ma jakieś znaczenie którą kopię użyję? jest ich 10