Skocz do zawartości

Akmod Vs Dkms

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kolejny post w ramach zaćmienia pourlopowego..

Chcę się trochę pobawić VirtualBox-em poczytałem trochę o dkms no i teraz zastanawiam się jak to jest z tymi dkms i akmod bo ja nie łapie czym one się różnią.

Jak mamy nowy kernel i zainstalowany do niego przez yuma kmod-nvidia to przy updacie kernela jeśli nie jest zbudowana w repo paczka kmod-nvidia to nie mamy akceleracji dopóki w repo pojawi się rpm dla tej wersji jądra wtedy przy updacie instaluje sie go i jest akceleracja.

akmod

Jeśli teraz zainstalujemy sobie akmod-nvidia do naszej konfiguracji (czyli jeden z akmod-ów) bo tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT:

Akmods startup script will rebuild akmod packages during system

: boot while its background daemon will build them for kernels right

: after they were installed.

to co on nam daje więcej niż zwykły kmod-nvidia poza tym że kmod do naszej nvidii powstanie dopiero podczas startu systemu?

Czyli to, że wywalę sobie kmod-nvidia i zainstaluje akmod-nvidia spowoduje że przy każdym updacie kernela akmod-nvidia poszuka sobie gdzieś (lecz nie wiadomo gdzie ;).. a właściwie to gdzie? ;)) kod sterownika i zbuduje go po restarcie bez czekanie na budowę pakietu kmod-nvidia w repo?

Dynamic Kernel Module Support (DKMS)

framework used to generate Linux kernel modules whose sources do not generally reside in the Linux kernel source tree. DKMS enables kernel drivers to be automatically rebuilt when a new kernel is installed.

Eeee ..? No więc po co jeszcze mógłbym chcieć instalować dkms teraz?

EDIT

Widzę nie tylko ja miałem taki problem

Edytowane przez WalDo
Wstawienie poprawnego linka - po wysłaniu posta z linkiem wypada sprawdzić czy działa i ew. poprawić <_<

Tu na forum też byś pewnie znalazł. Pytałem o to jakiś czas temu, bo też tego nie rozumiem.

Z odpowiedzi fafiga rozumiem, że wystarczyłby mi sam akmod-nvidia-173xx, gdyby nie fakt, że np. moduły jądra z VirtualBoxa korzystają z DKMS (nie trzeba ręcznie wywoływać setupu po zmianie jądra).

Trochę to bez sensu się wydaje i jakoś tak czuję, że gdzieś jest "drugie dno" :)

pewnie kazda grupa ma swoje "advocacy" ktore rozwiazanie jest lepsze. akmod jest dla VirtualBox-OSE tak przynajmniej z tego wynika. a sam instalowany z rpm-a VB ma chyba dkmsa, ale glowy nie dam za to. w pliku vboxdrv w /etc/init.d wynika ze VB trzyma jakies zrodla w /usr/share/VirtualBox/src, dziwne bo jakby to byl dmks to powinien byc w /usr/src/[zrodla z modulami]. moze to tylko kwestia odpowiedniej konfiguracji. mam budowane dkms-em sterowniki nvidia i kqemu i sprawdza je dkms za kazdym razem na starcie (ktore maja zrodla zainstalowane w /usr/src) ,a np moduly VB nie. jak widac co kraj to obyczaj i kazda firma promuje swoje rozwiazanie :)