Skocz do zawartości

Sudo Dla Growisofs

holonmic

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem użyć polecenia sudo dla wykonania archiwizacji danych dla użytkownika (zmieniłem odpowiednio /etc/sudoers). Wykorzystuję growisofs i przepisałem skrypt autora, by zadziałało sudo dla growisofs. Ale występuje kolejny problem - mimo ustawienia uprawnień wywala 'permission denied' dla katalogu tymczasowego. Oto co mam :

[root@linux skrypty] $ cat ./sudogrowisofs

#!/bin/sh
unset SUDO_COMMAND
export MKISOFS=/moj/tmp
exec /usr/bin/growisofs "$@"

[root@linux skrypty] $ sudogrowisofs -Z /dev/cdrw -input-charset cp852 -m '*.idx' -D -U -V '20090904' -p linux /kopie/2009-09-04
Executing '/moj/tmp -input-charset cp852 -m *.idx -D -U -V 20090904 -p linux /kopie/2009-09-04/ | builtin_dd of=/dev/cdrw obs=32k seek=0'
:-( unable to execute /moj/tmp: Permission denied
:-( write failed: Input/output error

Na /moj/tmp założyłem uprawnienia 777.

W czym może być problem ?

MH.

Executing '/moj/tmp -input-charset cp852 -m *.idx -D -U -V 20090904 -p linux /kopie/2009-09-04/ | builtin_dd of=/dev/cdrw obs=32k seek=0'

Nie wiem jak dokladnie działa ani jak wywołujesz skrypt, ale tu widać wyraźnie, że próbujesz wykonać polecenie /moj/tmp a to jest katalog.

Wywołuję go właśnie tak :

sudogrowisofs -Z /dev/cdrw -input-charset cp852 -m '*.idx' -D -U -V '20090904' -p linux /kopie/2009-09-04

Na początku wstawiłem zawartość skryptu, a poniżej wywołanie z komunikatem. Z moich inf. wynika, że /moj/tmp ma być katalogiem tymczasowym do stworzenia obrazu i potem wypalenia płyty.

MH.

a przypadkiem nie pisze MKISOFS=/path/to/trusted/mkisofs w dokumentacji? bo wydaje mi sie ze to jest po prostu lokalizacja pliku mkisofs, a nie katalogu tymczasowego, np popatrz tutaj.

PS. Waldo co to za haka uzywasz ze Ci licznik stanal w miejscu :)

bo wydaje mi sie ze to jest po prostu lokalizacja pliku mkisofs, a nie katalogu tymczasowego

I chyba wydaje Ci się dobrze. Nie wiem co mnie zaćmiło, ale cały czas kombinowałem, że to ma być katalog tymczasowy... Teraz tego nie sprawdzę, ale już widzę rozwiązanie.

Dzięki serdeczne,

MH.