Skocz do zawartości

Zmiana W Pliku, Z Poziomu Gruba - Możliwe?

naglfar

Rekomendowane odpowiedzi

Jako użytkownik laptopa z kartą NV Geforce MX140 mam problem z wydajnością efektów 3D pulpitu - chodzi o przełączanie się karty na oszczędno-zamulający tryb. Rozwiązaniem jest utawienie odpowiedniej opcji w modprobe.conf, która utastawia na stałe największą wydajność. Pojawia się tu jednak problem z pracą na baterii.

Stąd pytanie: czy można zmienić zawartość pliku (podmienć go) bez ponownego uruchamiania systemu? Marzy mi się opcja wyboru w GRUBie - normalne zarządzanie prądem w karcie graficznej lub cały zas najwydaniejszy tryb. Czy takie coś jest wykonalne w jakiś sposób?

EDIT: Poszukałem dalej i znalazłem rozwiązanie bez reboota (restat X'ów i drivera). Niestety nie mogę usunąć tematu. :(

Jaka to opcja? Jeśli jest to zwykły moduł to wystarczy usunąć niepotrzebny rmmod i załadować nowy modprobe. Ja takie rzeczy ustawiam w xorgu, chociaż właściwie automatyczne zarządzanie mi wystarcza.

EDIT: w takim razie pochwal się rozwiązaniem.

a nie mozna po prostu zmienic na init 3, wyladowac modul, zmienic opcje, zaladowac modul, init 5? do tego nie potrzeba doktoratu ;), przeciez to X, a X-y sa zwyklym procesem, ktory mozna zakonczyc jak kazdy inny. mozna w ogole bez przechodzenia na init 3 zabic proces X, managera logowania, zmienic co potrzeba i dac startx. mozliwosci jest co niemiara.