Matush Napisano Wrzesień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2009 Witam serdecznie, postawiłem dziś na nowo F10 bo miałem crash dysku.Mam taki pewien problem.Przed padem systemu było ok.Zainstalowałem Audacious.Ładuję sobie mp3 na liste ale jest problem z odtwarzaniem - słychać trzaski,szumy lub muzyka jest przyspieszona np.5 razy. Kombinowałem z buferem i nic to nie dało.Przełączyłem wtyczkę wyjściową z ALSA(podobnie jest na OSS w Audacious,ale dlla porównania XMMS na OSS działa bez problemów) na PulseAudio i dźwięk jest ok.Ale pojawił się inny problem.Audacious jest tak ospały ze przy zwykłej zmianie piosenki dostaje zadyszki(owa zadyszkowość nie skutkuje zwiększoną ilością pamięci czy użycia procesora) jak by operował na plikach po pare gb!.Z kodeków(wtyczki) w Audacious mam włączone tylko jedynie dla ogg,wma,mp3 oraz mp4.Jak to rozwiązać?? bo już się pogubiłem w tych ustawieniach;)AA i jeszce jedno pytanko jak ustawić Audacious by przy kilkudziesięciu GB muzy ładowanej na listę(bez sensu jest dla mnie rozbijać to na parę list) nie dochodziło do wykrzaczenia (tzn kompletny brak reakcji)??Aha zapomniałem dodać używam karty na USB (Trust Sound Expert External). Byłbym wdzięczny za pomoc;) Pozdrawiam serdecznie, Matush. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Wrzesień 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2009 To tak, co do procesorożernego Audaciousa tutaj masz rozwiązanie. Ostatnio też były kilka razy poruszane na forum problemy z dzwiękiem - trzaski i przyśpieszanie. Z tego co pamiętam nie doczekało się to pełnego rozwiązania (to jest chyba sprawka kernela vide trzeba działać na starszym). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matush Napisano Wrzesień 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2009 Mulitics, dziękuję za wskazówki.Było to pomocne.Problem z dźwiękiem rozwiązuje się w momencie przestawienia z ALSA na PulsceAudio.I teraz takie pytanie jak ustawić w Audacious by domyślnie wykorzystywał PulseAudio?Bo przełączanie raz za razem jest nieco nużące i kłopotliwe.Byłbym wdzięczny za wskazówki;) Pozdrawiam serdecznie;), Matush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Wrzesień 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2009 gedit ~/.config/audacious/config Teraz w linii output_plugin= wpisujesz ścieżkę do pulseaudio. U mnie wygląda to tak: output_plugin=/usr/lib/audacious/Output/pulse_audio.so (#0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi