scoby Napisano Październik 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2009 Witam . Jest jeszcze jedna sprawa i ploblem dotyczący instalacji Fedora 11 pod Virtualbox, otóż jak się okazuje, po zainstalowaniu Fedory wirtualnej maszynie, do wyboru za pomocą narzędzia gnome-display-properties będą tylko dwie rozdzielczości: 640x480 i 800x600, a to dlatego, że system nie wykrył poprawnie monitora (jest on oznaczony jako „nieznany”). I teraz mam pytanie, jak stworzyć szkielet takiego pliku xorg.conf , chodzi mi oto żeby mieć możliwość zwiększenia rozdzielczości pulpitu Ferory wirtualnej maszynie . Wybaczcie, że zawracam głowę, ale mam nadzieje, że znajdzie się jakiś użytkownik Fedory, który bedzie tak miły, i pomoże innemu użytkownikowi tego systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2009 Na systemie-gościu należy zainstalować VBoxGuestAdditions (z obrazu → /usr/share/virtualbox/VBoxGuestAdditions.iso podłączonego jako CD-ROM). Wydaje mi się, że to powinno załatwić sprawę bez ręcznego budowania xorg.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scoby Napisano Październik 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2009 Na systemie-gościu należy zainstalować VBoxGuestAdditions (z obrazu → /usr/share/virtualbox/VBoxGuestAdditions.iso podłączonego jako CD-ROM). Wydaje mi się, że to powinno załatwić sprawę bez ręcznego budowania xorg.conf Dzięki za odzew, jak będę maił chwile wolnego czasu, to sprubóje twojej dobrej rady, i dam znać czy to coś pomogło czy nie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymjak Napisano Styczeń 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 Jeżeli ktoś będzie miał problem z rozdzielczością na Vitralboxie to osobiście problem roziwązałem w ten sposób (problem może sie pojawić również po akutalizacja kernela - operację trzeba powtórzyć jak poniżej napisałem): Instalujemy yum install gcc kernel-devel dkms konfigurujemy plik xorg.conf Section "Device" Identifier "Configured Video Device" Driver "vboxvideo" EndSection Section "Monitor" Identifier "Configured Monitor" EndSection Section "Screen" Identifier "Configured Screen" Monitor "Configured Monitor" Device "Configured Video Device" EndSection Section "InputDevice" Identifier "vboxmouse" Driver "vboxmouse" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/input/mice" EndSection Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen "Configured Screen" 0 0 InputDevice "vboxmouse" EndSection Instalujemy dodatek Guest Additions np.: dla wersji systemu 32 bity wybieramy VboxLinuxAdditions-x86.run Po instalacji restart systemu i powinno byc ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi