kenczan Napisano Październik 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2009 Zauważyłem dzisiaj problemy z wydajnością mojego laptopa. Podczas poszukiwania przyczyny zauważyłem, że usługa irqbalance leży przewrócona - a powinna działać. Kiedy próbuje się ją uruchomić działa 10 sekund i znowu staje. Jestem kompletnie zdezorietnowany proszę o pomoc lub naprowadzenie. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Październik 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2009 moze to problem z kontrolerem przerwan? sproboj odpalic system i dopisac do linii kernel noapic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczan Napisano Październik 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2009 Niestety dodanie parametru noapic do grub.conf nie podniosło irqbalance, ani nie spowodowało poprawy wydajności (przynajmniej nie taką żeby nie podejrzewać efektu placebo ). Po lekturze dokumentacji do irqbalance zaczynam się jednak zastanawiać czy na pewno może mieć ono aż taki wpływ na wydajność w przypadku procesorów dwurdzeniowych Core 2 Duo (T7100 1.80 GHz). Powróciłem grub.conf do stanu sprzed zmian. Jedyne co znalazłem w internecie na temat problemów z irqbalance dotyczyły załatanego już bug'a w FC8. Zauważyłem jednak że znaczną poprawę wydajności przynosi wyłączenie efektów 3D i jeżeli to z nimi problem to w takim układzie to materiał na inny temat. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2009 Już kiedyś gdzieś pisałem, że irqbalance raczej nie ma wpływu na wydajność (przynajmniej w stopniu zauważalnym w domowych warunkach). Z procków 2 rdzeniowych korzystam od początku jak zainstalowałem fedorę i tylko do f8 miałem usługę irqbalance włączoną. Poszukałbym przyczyny gdzie indziej. Sprawdź w logach yuma jakie pakiety aktualizowałeś przez zauważeniem spadku wydajności i spróbuj te które mogą mieć faktycznie wpływ na cały system przywrócić do starszych wersji (downgrade). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi