Skocz do zawartości

F11 - Po Aktualizacji Kernel'a Zanika Dźwięk

stp

Rekomendowane odpowiedzi

Mam F11. Do wersji kernel'a 2.6.29.6-217.2.8 z dźwiękiem było wszystko ok. Po aktualizacji kernel'a do werscji 2.6.30.5-43 dźwięk zanikł. Jestem w 100% pewny, że powodem jest właśnie aktualizacja kernel'a. Upewniłem się o tym po pierwsze uruchamiając system z poprzedniej wersji i po drugie po przywróceniu systemu i wykonaniu aktualizacji systemu bez aktualizacji kernel'a. W takiej sytuacji dźwięk pozostał.

Systuacja powtórzyła się przy aktualizacji kernel'a do wersji 2.6.30.8-64. Może kolejna wersja kernel'a nie będzie psuła dźwięku? Ale problem jest intrygujący. Kartę dźwiękową (IDT Audio1) mam na płycie (Intel D945GNT).

Ale nie widzi karty po aktualizacji czy wszystko jest po staremu tylko jest cisza w głośnikach (sprawdź w alsamixer suwaki)? Pokaz cat /proc/asound/cards na kernelu 29 i 30. Porównaj załadowane moduły lsmod . Sprawdź dokładną nazwę karty muzycznej lspci | grep Audio i przeszukaj bugzillę.

Ale nie widzi karty po aktualizacji czy wszystko jest po staremu tylko jest cisza w głośnikach (sprawdź w alsamixer suwaki)? Pokaz cat /proc/asound/cards na kernelu 29 i 30. Porównaj załadowane moduły lsmod . Sprawdź dokładną nazwę karty muzycznej lspci | grep Audio i przeszukaj bugzillę.

Dzięki za porady. Kiedy przygotowałem wszystko co zasugerowałeś okazało się, że problem jest u mnie bardziej banalny niż myślałem i częściowo jest rozwiązany. Ale po kolei.

Po aktualizacji nie było dźwięku w głośnikach. Przy obu wersjach kernela cat /proc/asound/cards jest identyczny:

0 [intel ]: HDA-Intel - HDA Intel

HDA Intel at 0x901c0000 irq 22

Nazwa karty muzycznej to:

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)

Porównanie modułów lsmode nic mi - jako początkującemu nie mówi. Są różnice.

Ale co najważniejsze. Okazało się, że po aktualizacji kernela suwaki w alsamixer Front są ustawione na minimum. Nie wiem co jest grane bo byłem pewny, że sprawdzałem suwaki. No ale nie jest całkiem wesoło. Okazuje się bowiem, że po każdym uruchomieniu systemu suwaki w alsamixer Front są ustawione na minimum. Nie jest to dla mnie jakiś poważny problem. Wydaje mi się, że jest on prosty do rozwiązania - no ale nie dla mnie. Pozdrawiam