Skocz do zawartości

4 Pulpity 4 Tapety Na Kazdym Inny-jak? Polskie Zaki Przy Pisaniu.

leymann

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W sumie w temacie jest zawarte wszystko z czym mam problem. to od poczatku:

1. Jak zrobic, zebym na kazdym pulpicie mial inna tapete? kiedys mialem fedore 7 i wiem ze dalo sie tak zrobic, a w tej 11 cos ie bardzo, trzeba jakas wtyczke zainstalowac czy cos?

2. jak zrobic, zebym mial polskie znaki przy pisaiu? chodzi mi o to jak napisac a e nie potrafi tego apisac, bo jak wcsne kombinacje Alt+A to zaznacza mi sie caly tekst zamiast wpisac polska litera, dodam, ze polskie znaki sa wyswietlae u mnie bez problemu, ale jak napisac polski znak? moze jest ina kombinacja niz w windowsie?

3. Jak zrobic, zeby (_odrazu_ → od razu) ORT przy starcie ladowaly mi sie partycje windowsowe na pulpicie? bo tak to za kazdym razem musze wejsc na komputer klikam na partycje podaje haslo (_root'a_ → roota) ORT i doiero wtedy sie ona montuje, jest to troche uciazliwe.

jesli jeszcze mi sie cos przypomni to napisze.

jak arazie bm mial prosbe do was, zebyscie mi pomogli z powyzszymi problemami. pozdrawiam

Ze sposobu edycji posta przez @leymann wnioskuję, że ustawienie polskiej klawiatury tylko powiększy ilość błędów i literówek :lol:

@leymann napisz:

- gdzie nie możesz pisać polskich znaków: w terminalu czy w jakiejś aplikacji czy może w konsoli tekstowej?

- Z jakiego desktopu korzystasz?

- Jak wygląda zawartość /etc/sysconfig/i18n? Próbowałeś ustawiać przez system-config-language?

- Po kliknięciu na użytkownika na ekranie logowania sprawdziłeś jaki masz ustawiony język i klawiaturę?

I tak ogólnie na przyszłość → http://rtfm.killfile.pl/#precyzja

przy instalacji ustawilem klawiature polska, a jak teraz to sprawdzic to nie mam pojecia, bo fedore jeszcze nie bardzo ogarnalem. probowalem zmieic uklad klawiatury (System>Preferencje>Klawiatura i w zakladce uklad klawiatury wybralem Asus laptop taka jaka mam, ale to nic nie pomoglo)

a jesli chodzi o te pytania ponizej to nie mam pojecia o co chodzi i jak te rzeczy sprawdzic, a jesli chodzi o e pierwsze to nie moge pisac wszedzie polskich znakow w calej fedorze bez roznicy jaki program.

- Z jakiego desktopu korzystasz?

- Jak wygląda zawartość /etc/sysconfig/i18n? Próbowałeś ustawiać przez system-config-language?

- Po kliknięciu na użytkownika na ekranie logowania sprawdziłeś jaki masz ustawiony język i klawiaturę?

To zacznijmy od tego, że takie rzeczy chyba trudno przeoczyć. W Windows też przecież jest coś takiego jak wybór użytkownika przed zalogowaniem?

język: polski klawiatura: poland tak jest wybrane więc chyba dobrze ej moge pisać już polskie litery może to było źle, chociaż tak było nie zmieniałem tego ;D

to może teraz pomożecie mi z tymi pozostałymi problemami:

1. Tapety

2. Automatyczne montowanie partycji windowsowych ;D

jeszcze jedno dlaczego jak mam w windowsie dobrą godzine, to w linuxie mam o godzine przesuniętą do przodu i odwrotnie

byłbym wdzięczny bardzo

Automatyczne montowanie partycji windowsowych ;D

pierwszy z brzegu poradnik o fstab z google

jeszcze jedno dlaczego jak mam w windowsie dobrą godzine, to w linuxie mam o godzine przesuniętą do przodu i odwrotnie

byłbym wdzięczny bardzo

O tym problemie bylo na tym forum wiele razy, ostatnio chyba z 5 dni temu, wiec na pewno znajdziesz.

PS. Jednak zasada 1 problem, 1 temat powinna byc czesciej stosowana :)

PS. Jednak zasada 1 problem, 1 temat powinna byc czesciej stosowana :)
Tym bardziej, ze temat zupełnie odstaje. Powinno byc chyba: "Nie chce mi się czytać poradników na wiki.fedora.pl, nie chce mi się przeszukać forum, pomóżcie".

Temat zamykam. Jak napisał @JoleKK - 1 problem w 1 wątku.

A wcześniej proszę przeczytać regulamin forum rozdział II pkt.2 i zastosować się → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=14930

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...