leymann Napisano Listopad 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2009 Witam. W sumie w temacie jest zawarte wszystko z czym mam problem. to od poczatku: 1. Jak zrobic, zebym na kazdym pulpicie mial inna tapete? kiedys mialem fedore 7 i wiem ze dalo sie tak zrobic, a w tej 11 cos ie bardzo, trzeba jakas wtyczke zainstalowac czy cos? 2. jak zrobic, zebym mial polskie znaki przy pisaiu? chodzi mi o to jak napisac a e nie potrafi tego apisac, bo jak wcsne kombinacje Alt+A to zaznacza mi sie caly tekst zamiast wpisac polska litera, dodam, ze polskie znaki sa wyswietlae u mnie bez problemu, ale jak napisac polski znak? moze jest ina kombinacja niz w windowsie? 3. Jak zrobic, zeby (_odrazu_ → od razu) ORT przy starcie ladowaly mi sie partycje windowsowe na pulpicie? bo tak to za kazdym razem musze wejsc na komputer klikam na partycje podaje haslo (_root'a_ → roota) ORT i doiero wtedy sie ona montuje, jest to troche uciazliwe. jesli jeszcze mi sie cos przypomni to napisze. jak arazie bm mial prosbe do was, zebyscie mi pomogli z powyzszymi problemami. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2009 2. Ustawiłeś klawiature Polska mam nadzieję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2009 Ze sposobu edycji posta przez @leymann wnioskuję, że ustawienie polskiej klawiatury tylko powiększy ilość błędów i literówek @leymann napisz: - gdzie nie możesz pisać polskich znaków: w terminalu czy w jakiejś aplikacji czy może w konsoli tekstowej? - Z jakiego desktopu korzystasz? - Jak wygląda zawartość /etc/sysconfig/i18n? Próbowałeś ustawiać przez system-config-language? - Po kliknięciu na użytkownika na ekranie logowania sprawdziłeś jaki masz ustawiony język i klawiaturę? I tak ogólnie na przyszłość → http://rtfm.killfile.pl/#precyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leymann Napisano Listopad 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2009 przy instalacji ustawilem klawiature polska, a jak teraz to sprawdzic to nie mam pojecia, bo fedore jeszcze nie bardzo ogarnalem. probowalem zmieic uklad klawiatury (System>Preferencje>Klawiatura i w zakladce uklad klawiatury wybralem Asus laptop taka jaka mam, ale to nic nie pomoglo) a jesli chodzi o te pytania ponizej to nie mam pojecia o co chodzi i jak te rzeczy sprawdzic, a jesli chodzi o e pierwsze to nie moge pisac wszedzie polskich znakow w calej fedorze bez roznicy jaki program. - Z jakiego desktopu korzystasz? - Jak wygląda zawartość /etc/sysconfig/i18n? Próbowałeś ustawiać przez system-config-language? - Po kliknięciu na użytkownika na ekranie logowania sprawdziłeś jaki masz ustawiony język i klawiaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2009 - Po kliknięciu na użytkownika na ekranie logowania sprawdziłeś jaki masz ustawiony język i klawiaturę?To zacznijmy od tego, że takie rzeczy chyba trudno przeoczyć. W Windows też przecież jest coś takiego jak wybór użytkownika przed zalogowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leymann Napisano Listopad 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2009 język: polski klawiatura: poland tak jest wybrane więc chyba dobrze ej moge pisać już polskie litery może to było źle, chociaż tak było nie zmieniałem tego ;D to może teraz pomożecie mi z tymi pozostałymi problemami: 1. Tapety 2. Automatyczne montowanie partycji windowsowych ;D jeszcze jedno dlaczego jak mam w windowsie dobrą godzine, to w linuxie mam o godzine przesuniętą do przodu i odwrotnie byłbym wdzięczny bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 Automatyczne montowanie partycji windowsowych ;D pierwszy z brzegu poradnik o fstab z google jeszcze jedno dlaczego jak mam w windowsie dobrą godzine, to w linuxie mam o godzine przesuniętą do przodu i odwrotnie byłbym wdzięczny bardzo O tym problemie bylo na tym forum wiele razy, ostatnio chyba z 5 dni temu, wiec na pewno znajdziesz. PS. Jednak zasada 1 problem, 1 temat powinna byc czesciej stosowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 PS. Jednak zasada 1 problem, 1 temat powinna byc czesciej stosowana Tym bardziej, ze temat zupełnie odstaje. Powinno byc chyba: "Nie chce mi się czytać poradników na wiki.fedora.pl, nie chce mi się przeszukać forum, pomóżcie". Temat zamykam. Jak napisał @JoleKK - 1 problem w 1 wątku. A wcześniej proszę przeczytać regulamin forum rozdział II pkt.2 i zastosować się → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=14930 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi