Skocz do zawartości

Kvm - Uprawnienia Do Iso

bieszczaders

Rekomendowane odpowiedzi

Naszlo mnie na zabawe z wirtualizacja w Fedorce czyli KVM wszystko jest super jest tylko jedeno male ale. Mianowicie mam zasob /mnt/dane/ISO a wnim obrazy instalacyjne i jak wskazuje obraz iso z tej sciezki to dostaje taki komunikat:

The emulator may not have search permissions for the path '/home/ares/Enterprise-R5-U4-Server-x86_64-dvd.iso'.

Do you want to correct this now?

I dalsza konfiguracja sie wywala.

Jak przeniose obraz ISO z /mnt/dane/ISO do np. /home/ares to konfigurator takze wywali ten sam komunikat jednak przejdzie dalej i mozna kontunuowac instalacje :-)

Google jakos nic nie mowi na ten temat. Problem niby nie wielki ale dosc upierdliwy.

Co zrobic bym mogl wskazywac obrazy ISO z zamontowanego zasobu /mnt/dane/ISO?

Dzieki.

Masz włączony SElinux?

Tyle szukania ;) ale tu → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Wirtua...przy_pomocy_KVM chyba nie zaglądałeś?

1. SElinux wylaczam na samym poczatku.

2. Z tego linka instalowalem.

Wiec rzecz jest gdzie indziej. Problem jest w tym, ze KVM ma problem z wczytaniem obrazu ISO ktory jest na podmontowanym zasobie (drugi dysk twardy z FS ext3). Jak obraz przegram to na dysk systemowy to jest OK.

mam zasob /mnt/dane/ISO a wnim obrazy instalacyjne i jak wskazuje obraz iso z tej sciezki to dostaje taki komunikat:

----- cut --------

The emulator may not have search permissions for the path '/home/ares/Enterprise-R5-U4-Server-x86_64-dvd.iso'.

Emulator wskazuje Ci, że nie ma dostępu do pliku "Enterprise-R5-U4-Server-x86_64-dvd.iso" w katalogu " /home/ares". A nie do zasobu "/mnt/dane/ISO".

Bawiłeś się konfiguracją emulatora, albo pomieszłeś 2 różne posty.

M.