Jusko Napisano Listopad 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2009 Witam. Niestety nie mam przed oczyma Fedory, bo padła na maszynie wirtualnej :-) Analogicznie jednak trafiłem do tego folderu (był gdzieś w /var/yum). W Debianie ładnie po ściągnięciu paczek, składowały się one w /var/cache/apt/archives. Wystarczyło je skopiować na np. pendrive, utworzyć Packages.gz, po czym mieliśmy ładne lokalne repo. Gdzie jednak dokładnie w Fedorze paczki ściągają się do instalacji? I nie wiem, może mi się wydaje, ale czy folder z paczkami nie jest czasem automatycznie czyszczony po instalacji pakietów? Chodzi mi o to, że chcę przenieść paczki z programem XYZ z Fedory na maszynie on-line, na maszynkę z Fedorą off-line. W tym celu chciałem zajrzeć w folder z paczkami, gdzie się ściągnęły do instalacji. Ale jak to zrobić, by się nie oczyszczał folder z nimi tak od razu? Lokalne repo tworzyłem w Debianie komendą, wydawaną w folderze z paczkami, a była ona taka: dpkg-scanpackages . /dev/null | gzip > ./Packages.gz Ale Fedora to nie dpkg, więc zastanawiam się na zamiennikiem tej komendy. Chcę po prostu w razie takiej sytuacji mieć możliwość tworzenia lokalnego repo, by mieć jak przenosić sobie programy na maszynkę bez internetu. Pozostaje jeszcze pytanie - jak dopisać i gdzie potem takie repo. W Debianie to nie problem. Edycja pliku /etc/apt/sources.list i dodanie: deb file:///media/nazwa_nosnika/ .// I repo dodane. Ale jak wspomniałem - Debian to nie Fedora Dążę po prostu do tego, by to co znałem na Debianie, przełożyć na Fedorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Listopad 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2009 Musisz zacząć od edycji /etc/yum.conf i zmienić keepcache na 1 - domyślnie pobrane pakiety są usuwane po instalacji. Katalog w którym będą składowane to /var/cache/yum (osobno dla każdego repozytorium). Żeby stworzyć repozytorium potrzebujesz pakiet yum install createrepo Jego obsługa jest banalna, doczytasz w manualu. Odnośnie repozytorium stwórz plik, np: moje.repo (byleby miał rozszerzenie repo): [moje] name=moje baseurl=file:///media/nazwa_nosnika/ enabled=1 gpgcheck=0 Plik trzeba umieścić w /etc/yum.repos.d. Ścieżka w baseurl musi prowadzić do miejsca w którym znajduje się katalog repodata. Więcej o opcjach pliku yum.conf i repozytoriach na wiki (wszystko masz w 1 rozdziale, zapomniałem, że to tam jest). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 25, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2009 Cóż - troszeczkę to bardziej skomplikowane niż w Debianie, ale o taką odpowiedź właśnie mi chodziło. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi