Jump to content

Problem Ze Skype Na Wielu Dystrybucjach

DAREK WL.
 Share

Recommended Posts

We wszystkich najnowszych distro ; ubuntu 9.10 , suse 11.2 mandriva 2010 , Fedora 12 mam ten sam problem ze skype ;

W opcjach urządzenie audio wejścia/wyjścia zamiast nazwy mikrofonu i karty dźwiękowej mam PULSEAUDIO SERWER LOCAL

Skype oczywiście też jest te nowe czyli 2.1 beta .

Gdzieś przeczytałem poradę aby odinstalować pulseaudio

Ale boję sie tego robić ponieważ jak wiadomo w linuksie są zależności i odinstalowanie jednego pakietu może

mieć zły wpłyhw na działanie innych programów .

Pytanie jest więc takie ; co robić na tych wszystkich najnowszych dystrybucjach z jądrem 2.6.31

gdy w Skype zamiast mikrofonu i karty dźwiękowej pokazuje tylko pulseaudio serwer local :?:

Dzięki za wszelkie porady :rolleyes:

Może lepiej sprecyzuj pytanie.

Czemu przeszkadza Ci wpis o pulseaudio serwer, chcesz wybierać z kilku kart dźwiękowych?

Jak odpaliłem F12 z pena to owszem był taki wpis w skypie, ale że skype działał to mi to nie przeszkadzało :)

Co do usuwania pulseaudio w F12, to nie zauważyłem wpływu na stabilność, ale trzeba dodać alsa mikser.

Jest to jednak wyjście na słabszych komputerach, zauważyłem, że nagrywanie dźwięku przez pulseaudio

mocno obciąża procesor i skype nie działał na słabszym kompie, a po usunięciu pulse nie było problemu.

Lanxis , sytuacja jest taka ; tak opcjach urządzenia audio jest tylko ten 1 wpis pulseaudio server local a nie ma wcale na liście żadnych innych urządzeń :o

No u mnie jest dokładnie tak samo.

Najwidoczniej tak to sobie developerzy wymyślili, że Pulseaudio przejmuje kontrole, a wszystkie urządzenia nazywa sobie pulseaudio server local

Trzeba się z tym pogodzić, skoro większość distro tego używa.

• 6 months later...

Muszę niestety wrócić do tematu ; teraz na laptopie sytuacja jest podobna z tym że

jest jeszcze gorzej ; gdy robię w Skype test echo123 to nie słyszę swojego głosu

a na dodatek czas w którytm mógłbym usłyszeć swój głos w teście trwa tylko niecałą sekundę czyli ; gdy ja mówie do mikrofonu, po chwili słyszę "piknięcie".

Mojego głosu nie słyszę ale od razu po sekundzie jest następne "piknięcie" i

głos tej kobiety pytającej op wynik testu .

Laptop ma tylko ten malutki wbudowany mikrofonik taka "kropka" w obudowie .

Co teraz zrobić :?: